Forby galskapen

mandag 28. desember 2009
  

Vakkert, men farlig. Foto: Elisabeth Krey Jenssen

Et liberalt demokrati skal ha gode grunner for å forby det man ikke skulle like. I tilfellet fyrverkeri er argumentasjonen overveldende: Forby galskapen.

Reglene for fyrverkeri ble strammet inn fra forrige årsskifte, og det varsles nå om bøter på inntil 10.000 kroner for dem som forbryter seg.  Nå er tiden inne for ytterligere innstramming. Det er lett å være enig med overlege ved øye- og nevrokirurgisk avdeling på UNN, Einar Krefting, som vil ha totalforbud mot privat fyrverkeri.

– Personlig mener jeg at det beste er offentlige fyrverkeri som fjellfyrverkeriet. Da har du en regissert form på det hele, med kompetente mennesker i styringen, sier han til itromso.no.

Overlegens standpunkt samsvarer med det Harstad Tidende skrev på lederplass 3. januar i år. Ifall du ikke husker resonnementet, kan du lese det på nytt nedenfor.

Det finnes to argumenter for oppskyting av fyrverkeri nyttårsaften: Det estetiske (vakkert!) og det symbolske (felles rituale ved overgangen til et nytt år). Disse to argumentene må veies mot skadevirkningene. Viktigst er personskader som erfaringsmessig følger med fyrverkeri. Dernest kommer faren for brann på eiendom og natur. I tillegg er det slik at fyrverkeriet er et søppelproblem. Mange gidder ikke rydde opp etter seg på offentlige oppskytingsplasser, og rester av fyrverkeriet kan havne hvor som helst. Til dette kommer det ubehag fyrverkeri kan medføre for folk og dyr.

Avveiningen er lett: Nyttårsfyrverkeri i individuell regi bør forbys. Foretaket bør overlates til sammenslutninger som velforeninger, idrettslag og andre som godkjennes av myndighetene. Det er en oppgave som kommunene kan ta ansvar for selv eller overlate til noen som kan sørge for en betryggende håndtering. En plussverdi er at fyrverkeriet da kan holde et høyere estetisk nivå.

Enig? Uenig? Skriv gjerne inn dine kommentarer i kommentarfeltet her.

(Lederartikkel i HT 3. januar 2009)

Fornuftig forbud mot pinneraketter

Vi kan takke forbudet mot pinneraketter for færre personskader nyttårsnatten.

Tendensen i Harstad og i hele politidistriktet er den samme som i resten av landet. Det lave antall ulykker knyttes til de strengere reglene for rakettbruk.

Det kan ikke være tvil om at forbudet har gitt de ønskede resultatene. Antall øyeskader er halvert i forhold til de tre foregående årene. Likevel er det for mange. Neste skritt bør derfor være ytterligere innstramning i bruken av nyttårsraketter.

Fyrverkeriforbudet som nå gjelder rammer privat bruk av raketter med styrepinne og fyrverkeri som kan forveksles med leketøy. Privat bruk av bakkebatterier er fortsatt tillatt.

Det som på fagspråket kalles pyrotekniske artikler som kan forveksles med leketøy, for eksempel små tanks, er også forbudt i Norge.

 Bakkebatteri er tillatt, men det innskjerpes at de må plasseres på en horisontal flate og støttes opp slik at det ikke kan forskyve seg eller seg eller velte.

Ved forrige årsskiftet var det 10 branner og 48 branntilløp som skyldtes fyrverkeri.  Også disse tallene var langt lavere denne gangen.

De gode resultatene er bakgrunnen for forslaget fra øyelege Nils Bull ved Haukeland Universitetssjukehus i Bergen om totalforbud mot at amatører får bruke fyrverkeri.

Vi deler Bulls oppfatning. Tiden er mer enn moden for å hindre mer eller mindre alkoholpåvirkede mennesker å behandle fyrverkeri, som kan være livsfarlig om det ikke behandles forsvarlig.

Nyttårsfyrverkeri bør overlates til sammenslutninger som velforeninger, idrettslag og andre som godkjennes av myndighetene. Det er en oppgave som kommunene kan ta ansvar for selv eller overlate til noen som kan sørge for en betryggende håndtering.

Det er god dekning for strengere lovbestemmelser. En spørreundersøkelse fra Synovate MMI viser at 40 prosent av befolkninga er engstelige for fyrverkeri, og at enda flere, syv av 10, støtter forbudet mot privat bruk av raketter.  

Innvendingen mot sterke restriksjoner kan være at vi gjør nyttårsfeiringen mindre festlig. Vi tror egentlig ikke at det er riktig. Alle personskadene vi forskånes for bør være en god nok gevinst å glede seg over.

Og dessuten får man se mer av fargespillet om man ser opp mot himmelen og ikke behøver å konsentrere seg om lunter og fyrstikker.

31 kommentar to “Forby galskapen”

 1. mic Says:

  Fotnote: Det er på sin plass i gjøre oppmerksom på at synspunktene over er sterkt preget av traumatiske opplevelser i redaktørens barndom, spesielt nyttårsaftene 64, 67 og 68…

 2. jakob Says:

  Uenig at raketta ska bli forbudt!!!! Bare idioti å forby!!!Alt e snart førbudt i Norge, pga surkuka på stortinget.

 3. adolf Says:

  Vel, for oss som kan behandle fyrverkeri og som har gjort det i mer enn 20 år nå, er det et slag i ansiktet. Forbud forbud forbud. Jeg kan ikke være enig i at forbud er veien å gå, men jeg skjønner argumentasjonen, jeg drar en parallell til inngjerding av sauer. Så lenge vi er så mangfoldige, må vi ha helt klare kjøreregler, for alle treskallene der ute. Først forbud mot sexkjøp og nå for 1 år siden, forbud mot raketter. Mine to store lidenskaper her i livet, forbudt ved lov. Hva blir det neste ?

 4. Vegard Says:

  Å forby fyrverkeri helt er idioto.
  Da kan vi også forby bilbruk å bytte det ut med kollektiv transport istedet, det vil redusere skader mye mer enn fyrverkeri.

  La oss kunne kalle oss borgere i et liberalistisk Norge.

 5. scud Says:

  Nå er det mye tull som kommer fra redaktøren deres, og dette er toppen. Det som skulle ha vært forbudt er HT, makan til søppelavis skal man lete lenge etter, og så koster den attpåtil 20 kr!!!!! Nei, boikott HT til di blir en bedre avis, og slutter med slikt sprøyt.

 6. i m Says:

  jepp staten har kjønt det skal du tjene penger på fulle nordmenn så må alt bli forbudt slik at staten kan få mer penger inn i kassa.det finnes folk som er normale og ikke bare gale slik som vi har i regjeringen
  for der sitter jo folk som svindler skattepenger og lurer til seg masse penger men de folka for jo ikke bot for å gjør noe ulovlig.

 7. Duck Manson Says:

  Helt enig. Og deretter forby alkohol, røyk og motoriserte kjøretøy, som dreper mer mennesker enn alt annet til sammen.

 8. TurboLotte Says:

  Fyrverkeri er jo flott. Men himmel og hav. Ikke noe for fulle foreldre med små barn. Eller foreldre som faktisk kjøper dette til barna sine, sender de ut i hytt og pine helt alene med galskapen.

 9. Kristoffer Says:

  For min del er nyttårsaften ødelagt nå, jeg har nå faktisk byttet ut fyrverkeri med å bli drita full istedet. Neste som skjer er vel at alkohol blir forbudt med mer….

  At et fåtall personer kan bestemme dette for ca 5 millioner andre er helt vannvittig, det skulle våre innført folkeavstemninger som i noen stater i USA. Jeg har ikke hørt om dette under valgkamp eller noe slik fra regjeringen og derfor for min del ser jeg ikke på dette som en beslutning fra majoriteten av det norske folk. Jeg stemte hvertfall for å ødelegge nyttårsafta.

  Til slutt, jeg er så FORBANNA lei av den mentaliteten som er i Norge. «Visst jeg ikke klarer å gjøre det, skal ikke du få lov til det». Hvorfor i helvete skal jeg bli straffa for noe andre ikke klarer å gjøre? Helt forbanna sykt.

 10. Andrè Says:

  Ætter at pinne rakettan blei forbydd e nyttårsaften blidd trasi. De batterian kan ikke måle sæ med en svær jævel av en pinne rakætt som går uendeli langt opp å lyse opp heile himmeln. Å d blir jo enda meir latteli om alt førbys endag. Syns heller vi kan få telbake pinneraketta, så kan heller kyndie folk få skyte di opp, eller at d kan bli litt høyer alders grense enn 18 år på å kjøpe de. Trur mye av de skadan kjæm fra ungdom som e under 18 år å får rakætta hos føreldra eller 18åringa ute på fæst me rakætta med sæ. få heller 25 års grense på pinnarakætta i stede førr at d skal TOTAL førbys…

 11. aleksander Says:

  hvorfor forby fyrverkeri??? dette er en stor tradisjon for mange! enig med at de kan sette opp alders grensa med noen år, men total forbud er jo latterlig!! dette er et ønske av over nervøse mennesker som er redde for absolut alt som «kan» gå galt! syntes virkelig synd på dere som ikke klarer og se glede i noe som ikke er under HELT kontrolerte forhold!! ønsker dere en «fredlig» nyttårsfeiring! noe jeg kan love deg at det ikke blir her;)godt nytt år

 12. Henrik Says:

  minner mere og mere om Kina spør du meg. Ka blir det neste ??

 13. Smågal Says:

  Liberalt demokrati eller et dekorert oligarki?

  Et kompetent mindretall presser i ulike media frem mot et fyrverkeriforbud ved å vise til uvettig avfyring ved å smi mens jernet er varmt. Dette utvalget og dets likesinnnede må mene at staten gjennom befolkningen generelt har et ansvar for individets subjektive vurderinger, handlinger og medfølgende konsekvenser, slik at individet vernes mot seg selv og sin egen uansvarlighet gjennom forsakelse av et generelt gode (les kollektiv avstraffelse).

  Uansvarlighet forsvinner ikke vhja. et forbud; historisk sett skaper forbud i hovedsak illegale marked og økt uansvarlighet.

  Personlig liker jeg ikke ‘fulle folk’ eller skadene enkelte forårsaker, men ønsker ikke et alkoholforbud for jeg fremholder den enkeltes ansvar for egne handlinger!

  Jeg foreslår at alkohol kun skal nytes av ‘kompetente personer og i offentlig regi’ slik at edruelige tilskuere kan nyte en forestilling på et høyere estetisk nivå, og håper samtidig redaktøren verdsetter ironien.

  Ha en fin forestilling av en nyttårsfeiring!

  • Smågal Says:

   I am responsible for everything except for my very responsibility, for I am not the foundation of my being. Therefore everything takes place as if I were compelled to be responsible. I am abandoned in the world… in the sense that I find myself suddenly alone and without help, engaged in a world for which I bear the whole responsibility without being able, whatever I do, to tear myself away from this responsibility for an instant.

   -Jean-Paul Sartre

 14. Helge Hafting Says:

  Noen få idioter er ingen grunn til forbud. I stedet kunne vi hatt litt mer politi er par nyttårsaftener.

  Når noen «leker krig» og skyter raketter mot hverandre, er det faktisk mordforsøk. Hvis vi bare kunne ta slike folk, og dømme dem med de lovene vi allerede har, så ble problemet fort løst. Når noen tullinger plutselig får flere år bak murene, da blir det plutselig ikke noe tull lenger.

  De aller fleste er jo fredelige folk, som sender rakettene den veien de skal – rett opp.

  Søppelproblemer kan evt. løses med en avgift, som øremerkes til søppelplukking dagene etter.

  • Smågal Says:

   Enig.

   Regjeringen burde i tillegg til å finansiere rekruttering og utdanning av politi, også øremerke midler til nye politistillinger!

   Dessuten etterlater effektbatteriene mer søppel; en klimafiendlig politikk.

 15. Diktaturia Says:

  Hvorfor skal alltid majoriteten straffes fordi minoriteten vill ha det gøy på deres måte? Når ble det bedre å feire med alkohol enn å skyte opp raketter til barnas store begeistring? De forbanna idiotan med alkoholen i hånda har ført til at førerkortlappen er 10x vanskeligere å ta i dag enn det var før. Dette virker mer som å beskytte alkoholen fra å bli forbudt enn å innføre forbud mot alkohol og dermed ta problemet ved roten! Vi kan med stor sannsynlighet feire jul uten at barn må ringe til krisesentre, vi får mindre drepte i trafikken, vi reduserer volden i gatene! Må vi gå rundt grøten for å fjerne mandelen, eller kan vi ikke bare fjerne mandelen og nyte resten av «grøten» slik som før?

  Straff alkoholen og ikke de som følger lovene!!!

 16. Sindre Says:

  Staten kommer aldri til å forby alkohol og grunnen er så veldig enkel:- Han Store Stat tar inn horvelig beløp på Mva og skatter hvert år fordi den glade nordmann liker å bjelme. Fyrverkeri?? Pøh, noen skarve tusenlapper i moms en gang i året. Personlig hadde jeg sett at alt alkohol sterkere enn øl og vin hadde blitt bannlyst langt inn i evigheten. Alkoholen tar MYE mer liv en raketter. Påkjørsler og utforkjøring, slåssing med uheldigheter til følge, drukning.. + mange barn som har fått familien splittet. Jeg vet alt om sånt, jeg er selv i den gruppa å kjent alkoholismens galskap mange ganger. Desverre er han stat så grådig og grisk at forbud mot noe sånt ville ført til ramaskrik innad stortinget og om de hadde forbudt alkohol så måtte de ta igjen tapt skatteinntekter med å øke f.eks årsavgift på bil. Bare se på Tobakken.. De skal gjemme den bak disken men de kommer ALDRI å fjerne den fordi visa er akkurat den samme: Grådighet. Staten gir.. og Staten tar.. Gjerne i samme vending.


 17. […] redaktør! Jeg mener at… Sindre på Forby galskapenDiktaturia på Forby galskapenHelge Hafting på Forby galskapenSmågal på […]

 18. Tobias i tårnet Says:

  Venter bare på at første bakkebatteri eksploderer på bakken, da blir det også forbud mot å bruke det, fordi den sprengkrafta som da utløses e mye større og sterkere enn en stakkars pinnerakett. Godt Nytt År.

 19. Rikard Says:

  Vi lever i et Norge, hvor våre maktkåte politikere leter etter nye ting å sette forbud på.

  Våre «kjære» politikere ønsker å leie oss i hendene, for det norske folk kan ikke tenke selv.

 20. Janek Ermel Says:

  Like idiotiskt som våre fartsgrenser, det er ikke liv som er viktigst det er alltid balansen mellom frihet fra farer og forbudet mot farer. Det bør alltid helle i frihetens favør, elementært filosofiskt sett.

 21. HMHansen Says:

  Totalforby fyverkeri i Norge. Hvorfor skal man utsette offentlige «fyrverkeriopperatører» for unødig fare. Tenk også på de store utgiftene dette påfører samfunnet til en stor stab av høytlønnede operatører med tilhørende byråkrati. Ved nærmere ettertanke synes jeg at det er like greit at nyttårsfeiringen forbys i sin helhet, ja kanskje hele nyttårsaften. Kan være mulig i Norge. Bring det gjerne inn for FN. Da unngår man både fyverkeriuhell og fosøpling samt uro i bysentrene.
  Jeg vil derfor oppfordre redaktøren som den seriøse samfunnets vaktbikje han tydeligvis ønsker å fremstå å gå i bresjen for forslaget.
  Bruk gjerne mottoet: STØRRE SIKKERHET MED MINDRE FEIRING OG FRIHET. (her ligger det uanede muligheter for flere offentlige arbeidsplasser til glede for vår regjering og deres støttespillere)
  Ha et fortreffelig godt forbudsnyttår.

 22. Irritert Steinkjerbygg Says:

  Hvorfor i svarte skal fyrverkeri forbys? Jeg kommer fra ei lita bygd litt nord for hvor jeg bor nå, og fyrverkeri er noe som alle der gledet seg til hvert år! Så svar meg hvorfor skal det forbys for folk som bor i bygdene? Eldre som kansje ikke kan dra inn til byen å se de «store» fyrverkeriene? Jeg mener at alt dette «ikke gjør det og ikke gjør det» er bare noe forbanna tull! Alle de inkompetente «skitsækkan» som bestemmer Norges lover burde hvært «slått i pottkanten når dæm kom t» !!!!

 23. kris Says:

  haddde bare styre pine raketer i år / fjor og helt gull!!

 24. Ole Kr.H.Myhre Says:

  Dette har det Norske folk SELV valgt,ved å stemme inn SOSIALISTENE/BARNEPASSERNE i Regjering,til pass for oss,men synd på alle oss «Freppere»,som tross alt IKKE har valgt disse Kommunist-svina til å leie oss i hendene året rundt…

  Stem FRP,så forsvinner de fleste av alle disse tåpelig forbudene som har kommet de siste 2 regjeringsperiodene,værre er det ikke:)

  Men snart er det forsent,da Sosialistene hele tiden henter mer «Stemme-Kveg» fra den 3 verden,så snart er det for sent,og vi ender opp slik som Frankrike og ikke minst Malmø osv…

 25. Sjokk Ogvantro Says:

  «Det finnes to argumenter for oppskyting av fyrverkeri nyttårsaften: Det estetiske (vakkert!) og det symbolske…»

  Det samme kan sies om å ferdes på fjellet om vinteren. Mange går først og fremst for naturopplevelsens, og tradisjonens skyld.
  Men så kan man utløse snøskred, eller falle og brekke en fot.
  Skal vi følge argumentasjonen for totalforbud mot fyrverkeri, står vi med to alternativer. 1) Forby ferdsel i naturen der det kan medføre risiko 2) Innfør sertifikat for den som ønsker å gå på ski; skredsertifikat og sertifikat som viser at man innehar de nødvendige skiferdighetene.

  Det virker som stadig flere som ønsker seg et slikt samfunn. Eksempelvis ønsker en del profilerte personer innen Politiet seg utvidet rett til å straffe folk som utløser snøskred eller leteaksjoner, i saker der politiadvokatene ikke finner at vedkommende kan dokumentere å ha vært tilstrekkelig aktsom, dvs. hadde nødvendige kunnskaper.

  Det generelle toleransenivået her i landet synes å være i fritt fall. Men får vi virkelig et bedre samfunn ved å erstatte den sunne fornuften med nulltoleranse?

 26. Jihad Says:

  For noe tull!

  FYRVERKERI SKAL VÆRE LIKE LOV,SOM BILKJØRING, ALKOHOL og TØYSETE KIRKEGJENGERI BLANT ANNET!!

  INNEHAVEREN AV DENNE SIDEN, ER EN FYRVERKERI HATER. EN DESPOT 😀

 27. Jihad Says:

  SKAL SMUGLE MASSE FYRVERKERI INN TIL NORGE KOMMENDE NYTTÅRSAFTEN 😀 BARE PRØV Å HINDRE MEG! HVIS JEG BLIR TATT,SÅ KOMMER JEG KANSKJE PÅ ETT HOTELL-FENGSELSROM HAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: