Sjuesjue? Nei takk

lørdag 26. desember 2009
  

DU MÅ BESTEMME DEG: Totusenogti, tjueti eller sjueti?

Det finnes bare én grunn til å gjøre som Språkrådet sier. Og den begrunnelsen er en annen enn den Sylfest Lomheim gir.

Språkrådet anbefaler oss å kalle det nye året totusenogti, og NRK er pålagt å følge det som Språkrådet har sagt om den saken.  Alternativet er det kortere tjueti. Om det sier Lomheim til VG/NTB:

– Det kommer nok fra svenskene, men de er ikke noe godt forbilde i denne saken. Jeg har sjekket med alle europeiske språk, og alle bruker formen totusenogti: fransk, engelsk, tysk, nederlandsk og dansk. Men folk flest kan jo gjøre som de vil, selvsagt, sier Lomheim. Det kan også alle private TV- og radiokanaler, som TV 2 og P4. Men jeg vil jo råde alle journalister til å følge det Språkrådet sier, formaner Lomheim.

Hvordan begrunner Språkrådet at vi skal totusenogti i stedet for tjueti?  NTB forklarer:

Begrunnelsen for at Språkrådet har falt ned på totusenogti, – fjorten eller – femti for den saks skyld, er at det harmonerer med skrive- og uttalemåten brukt om forrige årtusen.

Jeg synes begrunnelsen halter. Jeg husker kanskje dårlig, men mener bestemt at vi kalte det siste året i det forrige årtusenet nittennittini, ikke ettusennihundreognittini.

Den virkelig gode begrunnelsen for å si at vi går inn i totusenogti er smertene vi ville blitt påført ved å høre ungdom si sjueti. For ikke å snakke om påkjenningen vi ville bli utsatt for om ti år: Sjuesjue.

Jeg går for totusenogti.

PS Facebookgruppen for konservering og tilbakeføring av KI/KJ-lyden i det norske språk har nesten 6.000 medlemmer. Det heter i gruppens idégrunnlag:

I rennesteinen, nedsmusset av halvråtne kebabrester og frityrolje ligger KI fortvilet og skjelver. Gråtende noen meter unna prøver KJ å stable seg opp etter en lang og hard kamp. Med anabolsvulmende muskler og speedsprengte øyne spytter SJ gang på gang ut de bestialske ordene, shino, shøtt, shino, shøtt.

Men nå skal ting forandres! Vi krever KI og KJ tilbake i det norske språk. Bli med i gruppen vår i dag, hev hodet og si stolt til deg selv med malmfull stemme Kino, Kjøtt, Kino, Kjøtt!

Vi har en drøm, i den drømmen kan vi atter stolt og rakrygget, arm i arm med kjæresten, etter en deilig kjøttmiddag, i full offentlighet kjøpe to billetter til neste kinoforestilling.

11 kommentar to “Sjuesjue? Nei takk”

 1. Knut Godø Says:

  Forrige årtusen? Det var det andre årtusenet, det. Nå er vi som kjent inne i det tredje. Forrige årundre, mener vel både NTB og redaktøren. Og da sa vi ganske riktig nittenhundre og den tid. Så langt er jeg enig med redaktøren – og Språkrådet (som kommer til samme slutning fra to retninger).

  Takk, men nei takk. Jeg har ventet i ti år på å kunne si tjueti, -elleve, -tolv og så bortetter, og søker herved om dispensasjon fra første i første og påfølgende år og dager, fra det langtrukne og konservative, for ikke å si reaksjonære, totusenog…

  Tsjøtt- og sjinolyden hos unge mennesker en minimal forskyvning i det store bildet, og kvalifiserer til regulering av verken tale- eller skrift.

 2. Mic Says:

  Selvfølgelig skal du si totusen og ti. Forutsatt, selvsagt, at du sa nittenhundreog femtiseks, ikke nittenfemtiseks. Alle vi som sa nittennittini sier jo også tjuenullni. Og hva er dette tullet fra Lomheim om hva tall heter på europeisk. Skal han ha oss til å telle på på dansk eller fransk. Prøv å si 1999 på fransk. Umulig – iallfall om du ikke har kost deg med fire-fem glass pastis først

 3. pong Says:

  Poenget med «forrige årtusen» er vel at vi uttaler f. eks. det herrens år 1066 (mye spennende som skjedde dette året) som tusen-og-sekstiseks, ikke ti-sekstiseks. Det første tiåret i hvert århundre kan være tricky. 1905, er det nittenhundre-og-fem eller nitten-null-fem? Eller hva med ett-tusen-nihundre-og-fem? Hvis vi sier nittenhundre-og-fem, bør vi vel omtale 2010 som tjuehundre-og-ti? Faren ved å si tjue-ti, tjue-femten, tjue-tjue osv, er at det høres ut som et klokkeslett, fram til året 2060. Men hvorfor ikke tyve-ti? Tyve er jo litt «finere» enn tjue. Da tenker man gjerne videre til ti-og-tyve, men det blir kanskje litt for tysk. Åh, disse tallordene.

 4. ketil kristiansen Says:

  Førr nåkka tuill !» Sei mæ en teng, -har ikkje språkrådet gjort sæ ferdi me årets julebord? Sku tru detta va nåkka dem hadd komme frem te mot slutten av feiringa. Æ bi no uansett å sei tjueti osv. Slett begrunnelse hadd em førr nåkka ainna også..

 5. Ralf Says:

  Det er snakk om tusentallet, ettusen, totusen osv. Ikke «hundretallene».
  Slaget på Stiklestad var i tusenogtretti, ikke titretti.
  Svartedauen kom til landet i trettenførtini (sånn sirka), og Norge fikk sin grunnlov i attenfjorten.
  I totusenogfjorten er det to hundre år siden Norge fikk sin grunnlov

 6. Ketil Says:

  Det er antall stavelser som avgjør hva folk vil si.
  To-Tusen-Og-Ti er fire stavelser, mens Tjue-Ti er bare to.
  Samme med Tusen-Og-Tretti, det er bare tre, istede for To-Tusen-Og-Tretti….
  Så det korrekte er TJUE-TI.

 7. pong Says:

  Totusen-og-ti og tusen-og-tretti har vel strengt tatt fem stavelser og tjue-ti tre stavelser. Stavelser er ikke det samme som antall ord, men jeg skjønner hva du mener. Like fullt som det er uenighet om hva som er «riktig» å si, så bør det være valgfritt for folk. Vi har tross alt tre offisielle språk og ørten dialekter i Norge. En ku, flere kuer eller kyr?

 8. TC Says:

  Ja, og vi har jo til og med en minister som heter schjøtt, Karl Eirik SCHJØTT-Pedersen. Er det rart man blir forvirret? Det burde vel strengt tatt vært nedlagt forbud av språkrådet å ha slike navn, det heter kjøtt ikke schjøtt, altså Karl-Eirik KJØTT-Pedersen.


 9. Til Ralf: Attenfjorten pluss to-hundreår, det blir tjuefjorten!

  Eg er enig med bloggen: den eineste gode grunnen til å unngå tjueti er at ungdommen ikkje klarer å uttale det.
  Her på Sørlandet går vi tjueti trygt i møte, barna skiller ennå skj/kj. Men når vi kjem til tjuetjue er eg redd utviklinga går sin gang her og. Men for all del, sjuesjue er enklere og bedre enn totusenogsjue.

 10. Gunnar Reppen Says:

  Heldigvis er problemet uaktuelt når vi skriver – da vil vi alltid bruke tall. Vanligvis er jeg mest opptatt av historiske årstall. Men skal man se fremover, bør man tenke på hva 2020 skal hete. Eller 2021, som mange med meg antakelig vil kalle «totusenogenogtyve».

 11. Ketil Says:

  Glemte at mange tafatte unger ikke klarer å si «kj-lyden»…. helvette…
  jaja.. jeg går hvertfall inn i TJUE-TI om noen timer.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: