Julemiddag? Pizza!

onsdag 23. desember 2009

Julemat: Pizza. Foto: Helge Bakke, Newswire

Koldtbord eller pizza er julemiddag for Cathrine Irene Lovise Blomsø Andersen (13) i Harstad, og jeg vil tro mange tenåringer er misunnelige…og noen voksne.

IKKE NOE SAVN: – Jeg synes selvsagt at det er fint med juletrær og får en god stemning av julelys, men det er ikke noe jeg savner hjemme akkurat, sier Cathrine Irene Lovise Blomsø Andersen. Harstad-jenta sto fram i siste utgave av ungdomsmagasinet Topp og fortalte om sitt liv som Jehovas vitne. Foto: Stine Hartman/Topp

Harstad Tidende forteller i dag historien om Cathrine som har aldri har pyntet et juletre og heller aldri fått julegaver. Hun er vokst opp med Jehovas vitner, som ikke feirer jul; de mener den ikke har med bibel eller kristendom å gjøre. Derfor tilbringer Cathrine gjerne julaften blant hestene i stallen.

Og pizza, altså, og hvorfor passer det ikke for oss andre også ? Hvorfor skal vi feire vi med surkål at Jesus ble født mellom en krybbe og et esel?  Det finnes knapt noen grunn til at vi skulle feire med tyskernes kulinariske favorittilbehør. Det var ikke akkurat fra Berlin eller München det ble forkynt at alle skulle innskrives i manntall.  Men hvorfra kom befalingen?

Svarte du keiser Augustus? I så fall har du vunnet en halv julegrøt, men det kan komme mer, hvis du også fikser neste svar: Hvor holdt denne Augustus hus?

Hørte jeg Romerriket? Rett svar igjen, du har vunnet hele grøten, men snart kan du også innkassere selveste rosinen i julepølsa, bare du klarer å stable på beina fem bokstaver som til sammen forteller hva som er favorittretten i landet hvor Augustus’ hovedbøl var plassert.

Endelig, nå er vi der, ganske snart, ganske snart.   Etter at jomfru Maria har vasket gulvet  og reven har rasket over risen, hva han nå enn har der å gjøre, etter at enebærbussen har gått og neste buss ikke går før over nyttår, etter at det plastgrønne glitrende har sagt både god dag og god natt, etter alt dette og mer til:  Julekort på papir med den knappe, men krystallklare ordren «god jul», julehilsener per epost  og pc-produserte julebrev.

Ja, etter alt dette, hva skal man putte i munnen som passer en sådan dag til fordums begivenheter langt der sør?  

Bittelitt ekstrahjelp for deg som er tungnem eller julesliten: Hva er galt med en eksotisk matrett som ble beskrevet i Persia 1.000 år før Kristi fødsel, og ble satt pris på også lenger  vest og helt til Rom allerede 300 år før den store begivenhet i Betlehem

Du har skjønt det nå, ja, og du har helt rett, så gratulerer:

Det må selvsagt bli pizza julaften, helst en aldeles tynnbunnet julepizza – og for de steilt tradisjonsbundne som ikke føler det blir jul uten:  Hiv litt sylskarp  ribbesvor eller noen biter pinnekjøtt på toppen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: