Ai, ai for en artig krig

tirsdag 22. desember 2009

PÅ POST: Vera Lynns beste er fint plassert i CD-hylla på postkontoret i Harstad.

Susan Boyle? Rita Eriksen? Sissel Kyrkjebø? Carola? Nei jeg velger meg en dame.

Og jeg tenker der jeg står  i køen og venter på tur: Du er voksen når «The Very Best of Vera Lynn»  er CD-en du får mest lyst på i musikkhylla hos Posten.

Eller ikke nødvendigvis? Vera Lynns samlealbum ble utgitt i Storbritannia 25. august, og nådde straks toppen av bestsellerlisten; danket faktisk ut en remastret samleplate med unggutta i The Beatles.

Men Vera Lynn appellerer trolig mest til dem som fortsatt kjøper musikk over disk: De godt voksne (+70) og oss voksne (+50).  De førstnevnte husker Vera Lynn fra 40-årene, mens vi voksne lærte å kjenne musikken hennes gjennom Ønskekonserten som barn.

Vi som er på alder med Madonna og Prince, var født 10-15 år etter krigen,  vi var ganske-langt-etterkrigsbarn, men for hvert år som går, blir vi ikke-fullt-så-langt-etterkrigsbarn. Om noen år husker vi antakelig båtene som kom med bananer, og enda litt senere også Vera Lynn direkte på radio fra krigsmarkene.

Vera Lynn sang seg inn i hjertene til britene og deres allierte under andre verdenskrig med slagere som «The White Cliffs of Dover» og «We»ll Meet Again». Og hun er fortsatt populær. Britene elsker den andre verdenskrig, det var den gode krigen. Krigen i Afganistan er ikke en sånn krig.

Dame Vera Lynn er blitt 92, men ser ut til å være forever young. 

Lytt til «The white Cliffs of Dover»  her!

PS » Ai, ai for en artig krig» er tittelen på et teaterstykke bygget opp av populære melodier fra første verdenskrig og opplysninger fra krigen som setter de store og flotte ordene om makt og ære opp mot soldatenes hverdag. 

KJEKK DAME: Vera Lynn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: