Håndballstemmen fra Harstad

fredag 18. desember 2009

HÅNDBALLSTEMMEN: Unni Anisdahl. Foto: NRK

 – Norge kan slå Russland i dag, men da må jentene flytte beina raskere i forsvar enn noen gang før, tror Unni Anisdahl.

Anisdahl(62) hadde landets mest rustne radiostemme inntil hun i høst tok sin velfortjente AFP og ble pensjonist. Akkurat i dag angrer hun bittelitte granne.

– Det er helt grusomt å være uvirksom og se på TV, sier hun.

Mossehallen midt på 1970-tallet: Hun gjorde inntrykk allerede den gang.  Jeg var sportsjournalist for lokalavisen og skrev om Vestar, landets beste håndballag.  Det var umulig ikke å merke seg venstrebacken, en sterk dame med et susende skudd. Unni Anisdahl var en råsterk trussel mot ethvert forsvar.

– Men det vi drev på med, var en helt annen idrett enn dagens håndball, fortalte hun meg for tre år siden,  på rikstelefon fra Gøteborg, hvorfra hun rapporterte  fra 2006-EM på P1.

– Tempoet og skuddavviklingen er noe ganske annet nå. Spesielt de seneste to-tre siste årene er damehåndballen blitt betydelig bedre, sa hun.

Unni Anisdahl bodde i Harstad til hun som 16-åring flyttet til Drammen med familien. Da hadde hun i mange år spilt håndball i barndommens by. Det gjorde også den yngre kusinen Kristin Midtun. Også hun spilte senere for Vestar, og hun deltok på bronselaget som i 1986 skjøt de norske håndballdamene inn i våre hjerter.

TV2 pleier vise fjernsynsbildene fra håndballmesterskapene, men mange har slått av lyden. Vi ville heller ha Unni Anisdahls radiorapportering på NRK, selv om det har skjedd på et plettfritt østlandsk.  Hun var det nærmeste man kommer en kvinnelig Bjørge Lillielien.

–  Hvem vinner dagens semifinale?

– Russland er bedre enn før, og har et voldsomt pådragstempo i angrep.  Men flytter forsvaret beina raskt nok sidelengs, og har vi en god keeper, vinner Norge. Går det for sakte med oss,  blir vi hengende etter, sier Anisdahl på telefon fra Kristiansand, der hun har bodd de seneste 13 årene.

– Forresten, hvordan føles det fortsatt å inneha klubbrekorden i diskos for damer i IK Hind i Harstad?

– Ja.

– Du satte rekorden i Narvik 20. juli 1963.

– Hvor langt kastet jeg?

– 28,32 meter.

– Steike, æ kunne jo ha vorre i OL, svarer Unni Anisdahl.

Semifinalen i VM mellom Russland og Norge begynner kl. 14.15.

 

  

SPORTSREDAKSJONEN I NRK: Tekst: Unni Anisdahl sammen med (f.v.) Ole-Jacob Jorsett, Bjørge Lillelien og Tor Aune. Foto: Privat

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: