110-åring blir ny

torsdag 17. desember 2009

Gammel avis: Bladet Tromsø 16. desember

Ærverdige Bladet Tromsø har skjønt hvor det hører hjemme: Midt iTromsø.

Byavisen i Tromsø er 110 år om noen dager. 110-årsalderen skal være vanskelig, har jeg hørt. Bladet Tromsø har møtt utfordringene ved å ta en total makeover:

1. Nytt navn

Bladet Tromsø er historie. Det nye navnet er iTromsø. Navnet forteller leseren at avisen skal rendyrkes som en byavis. Alt annet er utenriks.  Bak dette ligger strategiske overlegninger: Landsdelsavisa Nordlys har muskler, men skal spre dem over et stort geografisk område. iTromsø spisser nå sin journalistikk enda mer inn mot byen Tromsø. Det er her iTromsø skal være best.

2. Spiller med nettet

110-åringen publiserer også på nett.  itromso.no kan vise til en voldsom vekst i trafikk og innhold. Det ligger en samlet mediehustanke bak både navneendring og innretning ellers: Papiravisen skal styrke nettet og vice versa.

Ny avis: iTromsø 17. desember 2009

3. Skarpere prioritering

Nordmenn leser aviser i nesten like høy grad som før, men vi gir avisene oppmerksomhet i kortere tid enn før.  Dagens lesere bruker 20 minutter til avisen sin. En viktig redaksjonell oppgave er da å prioritere – og å velge bort.  iTromsøs lesere skal få en stramt redigert, innholdsrik, kompakt og relevant avis i postkassen hver morgen.

4. Ny bunad

Avisens design er også endret. Der hvor Bladet Tromsø kunne bli oppfattet som høytropende, negativ og overmalt, er iTromsø avdempet, lys og diskret.

Jørn-Christian Skoglund, sjefredaktør for iTromsø

Sjefredaktøren selv, Jørn-Christian Skoglund, sier det slik noen timer etter relanseringen: – Jeg har en god følelse, tilbakemeldingene viser at vi har truffet godt med endringene som er gjort; vi lager en tydeligere avis som har mer stoff og er lettere å lese.

Så legger han til:

– Men det er nå den harde jobben begynner!

Gammel dame er vond å vende, sies det.  Mediehuset på Lanes ser ut til å ha lyktes. Harstad Tidende gratulerer lillebror midt iTromsø med dagen.

2 kommentar to “110-åring blir ny”

  1. Thor Breivoll Says:

    Hyggelig å kunne lese om Bladet Tromsø som blir ny, blir en ren byavis. Ser av artikkelen at den både får nytt «hode» og ellers er avisens design også blitt endret til det bedre. Harstad Tidende er en distriktsavis i samme «familiekonsern» som iTromsø. Når kan vi få oppleve at «tanta i Storgaten» får ny «bunad», selv om den beholder «hodet»?

    • baardborch Says:

      Heia, og takk for det. «Tanta i Storgata 11» vil nok alltid beholde sitt opprinnelige avishode. Det blir garantert endringer av avisproduktet i 2010. Selve bladbunaden endret vi endel på i 2008 og 2009, og det vil nok bli noen endringer (per små skritt) også i 2010. Som du ser, ligner faktisk forsiden på iTromsø mye mer på HTs forside enn Bladet Tromsøs!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: