Min første rulletrapp

onsdag 16. desember 2009

1 av 3 menn har ennå ikke startet julehandelen, melder Steen & Strøm.

Steen & Strøm? Nostalgiske minner dukker frem, og størst av dem alle: Rulletrappene! For deg  er det kanskje tanken på Varehuset Lorry i Harstad som kaller frem de samme bildene.

MED RULLETRAPP: Varehussjef Per Lorentzen foran Lorry. Bildet er trolig fra 1980-årene. Foto: Harstad Tidende

– Ja, husker vi ikke rulletrappa, men den gikk bare oppover etasjene, ned måtte vi gå selv, sier Solveig Nikolaisen i kundesenteret i Harstad Tidende når jeg spør henne.

Forretningen Lorry startet faktisk i Harstad Tidende-huset i Storgata 11 i Harstad, men kunne i 1978 åpne i egen gigantbygning over tre etasjer i Strandgata 17,  der hvor Milano og Friskhuset Sentrum i dag holder hus.

Navnet Lorry? Varehuset het det samme som papegøyen.

– Ja visst kunne papegøyen snakke, bedyrer Solveig Nikolaisen.

Steen &  Strøm hadde ikke papegøye, kanskje ikke engang for salg, men alt annet var å få kjøpt  i det som på 1960- og 70-tallet var Varehuset med stor forbokstav i Oslo. Leketøysavdelingen alene var større enn de fleste av datidens landhandlerier eller samvirkelag.

Før jul i 1977 hadde jeg jobb som diskenspringer i musikkavdelingen hos Steen & Strøm Oslo. Den lå i første etasje, så det var strengt tatt ingen grunn til å ta rulletrappa, men jeg gjorde det likevel, selv om jeg på det nærmeste var som voksen å regne.  Jeg solgte plater, ekte vinyl og kassetter, og hva lå under juletreet i 1977? Elvis døde det året, så mange kjøpte minneplater om ham. Enda mer populær var den spanske jenteduoen Baccara, som gikk til topps på alle hitlister med sin slager Yes Sir I Can Boogie (som du kan se og her på You Tube.).

Steen & Strøm har i dag 56 kjøpesentre, og de har spurt sine kunder om hvor langt hver enkelt er kommet i innkjøpene til jul. Konklusjonen kjenner vi fra før: Kvinnene er familiens innkjøpssjef, mennene venter til det siste med å gjøre de innkjøpene de ikke slipper unna.

Sånn var det i 1977 også. Det var panikk i øynene til familiefedrene og ektefellene som mellom klokka 12 og 13 julaften stormet inn i musikkavdelingen. Jeg kunne gi dem hva som helst, men sa at det nok var tryggest å satse på Baccara hvis det var til barna,  Elvis, hvis det var til mor. Og Ivar Simastuen dersom det var til svigermor.

Klokka 12.59 kommer en liten, tett og godt voksen kar ned rulletrappa fra andre etasje. Han hadde nok begynt i øverste etasje og arbeidet seg nedover.  Mannen halvløper inn i musikkavdelingen, strekker frem hånda:

– Jeg er Per Strøm. God jul!

Man glemmer aldri sin første rulletrapp.

BACCARA: Julestjerner i 1977.

Én kommentar to “Min første rulletrapp”


  1. Følte for å dra denne frem igjen på Twitter;) En god historie som passet litt inn i dagens mediebilde, hehe!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: