Hvilken realityserie passer for deg?

mandag 14. desember 2009

Så var “71 grader nord” kommet til Nordkapp. Er du klar for neste sesong – som deltaker? 
Det ble til slutt Tarjei som nådde Nordkapplatået først i kveldens finalesending på TV Norge, og dermed kunne ta med seg bil og penger, til sammen verdier for 800.000 kroner.

Spådde i 1968 jakten på 15 minutters berømmelse: Andy Warhol.

Men det er hardt tjente penger! Deltakerne er satt på mentale, fysiske og sosiale prøvelser i en av tv-verdenens mer sympatiske «virkelighetskonkurranser», hvor vi også har fått med oss spektakulære scener fra Norge på sitt vakreste og røffeste.

Reality-TV har 10-årsjubileum i Norge, og hvorfor liker vi fortsatt å se på slikt TV? En dansk studie har analysert Paradise Hotel. Forskeren mener  forklaringen på populariteten er at Paradise Hotel er bygget opp av fortellinger som er lette å kjenne igjen fra de eventyrene vi alle sammen er vokst opp med.

− Det er noe i hjernene våre som gjør at vi forteller og lytter til gode historier med en bestemt oppbygning, og den har Paradise Hotel. Historien skal være kronologisk,  den skal utvikle seg, det skal være konkurranser.  Og etter med- og motgang skal hovedpersonen til slutt kunne vinne prinsen eller prinsessen og massevis av penger.

Men hvorfor melder vi oss på slike TV-programmmer, der vi frivillig blottstiller våre svakeste sider for hele Norge? Det har å gjøre med den spådommen popart-kunstneren Andy Warhol ga allerede i 1968: «In the future everybody will be world famous for 15 minutes.»
Drømmen om 15 minutters berømmelse, altså. Og stort mer blir det ikke, for bare unntaksvis (Ole André Siversten, Gaute Grøtta Grav,  Hanne Steen Henriksen) har deltakerne i realityserier klart å skaffe seg TV-jobb senere. Medieviter Alex Iversen, som selv har hatt en finger med i TV2s «Da damene dro», sier

Grunnen til at reality-tv fascinerer oss er at det spissformulerer våre hverdagslige problemer, som for eksempel hvordan man skal oppføre seg i en gruppe, eller hvordan man best sier til noen at man liker dem. Det kan nok for mange føles som om livet blir mer verdifullt ved at de kommer på tv, at identiteten trer sterkere frem. Det et handler om at vi i dag lever i en mediekultur der det er mye fokus på å skape oss selv og vår egen identitet. Det å bli seg selv i dag er mye vanskeligere og mer komplekst enn det en gang var.

Vil du bli deg selv i 71 grader nord 2010?  TV Norge lyser nå ut etter deltakere. Ett kriterium er selvsagt at du må ville være på TV, og søknader uten bilde blir ikke estimert. Og det er en selvfølge at du behersker de fleste fysiske utfordringer og verken har vann- eller høydeskrekk (eller noe annet som slutter med skrekk eller fobi)

Interessert? Meld deg på, du. Selv venter jeg til harstadværingen Vidar Nordli-Mathisen på nytt drar i gang «Eldrebølgen«, realityserien hos NRK fra 2003  der voksne deltakere ble samlet en nedlagt folkehøgskole i Troms for å sette opp revy.  Serien ble en gedigen suksess, og det var spesielt morsomt for Nordli-Mathisen, som selv noen år tidligere som direktør for produksjonsselskapet Rubicon hadde nektet å lage Big Brother. – Er man nødt til å lage sånne programmer for å overleve, så foretrekker jeg å dø, sa han.

Lene Hansen: Tapte finalen i "71 grader nord". Foto: Lars Åke Andersen

Én kommentar to “Hvilken realityserie passer for deg?”

  1. Mr Frank Says:

    Jeg vil være med. Nettopp fordi det er en fantastisk mulighet til å se landet vårt og for å få være på tur i 5 uker der logistikken er i orden.. Når har vi ellers mulighet til dette..!?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: