Teologer i eventyrland

torsdag 10. desember 2009
 
 
 
 

SKREV OM PROSTEN I VESTERÅLEN: Petter Dass. (Maleri i Melhus kirke)

ROM 222, SORTLAND HOTELL, TORSDAG KVELD: Før jeg begynner: Dette er en rekonstruksjon, en blek reproduksjon av en glitrende artikkel jeg hadde gjort ferdig ved 13-tiden i dag, underveis i bil ut mot Andenes (nei, jeg var ikke sjåfør). Da gikk PC-en i svart, og teksten var ikke lagret. Jeg er sikkert den eneste som gjør slike tabber. Nå skriver jeg på nytt, dessverre helt elendig sammenlignet med formiddagens åndsverk. 

Jeg satt i økonomisjefens bil på tur fra Harstad til Andenes. Økonomisjefen snakket med direktøren om egenkapitalrentabilitet, brutto og netto driftsmarginer, implementering av systemer og penetrering av markeder, så jeg hadde god tid til å tenke. Det gjorde jeg. Jeg tenkte ikke på Gud, det skal jeg ikke påstå, men jeg tenkte på prester, og det er i det minste en begynnelse. Tankene startet i dagens lederartikkel i Harstad Tidende (gjengitt i sin helhet nedenfor). Den handler om prestemangelen i nord, og var også innom situasjonen i Hadsel.

Da kjørte vi gjennom Sigerfjordtunnelen,  og  Vesterålen åpenbarte seg. Himmelen var høy, lyset sørfra ga en rosa beskjed om at sola fortsatt er der et sted, og det blinket i blått fra Sortland, over et sund som var stille som tran. Skulle Vesterålen mangle prester?

Men slik er det, og slik har det vært. Knut Hamsun beskriver dette sånn i sitt essay «Teologen i Æventyrland» fra 1910:

Dette land dernord, Æventyrlandet,det skulle mangle Præster! De har i to Aar ikke villet søge sig til Hadsel! Dette Hadsel som er et av de herligste steder i Nordland, tror man ikke mig saa kan man spørge statsråd Arctander, han var Sakfører der i mange Aar. Paa Hadseløen er Stokmarknes , der er ogsaa det store Melbo med Fabriker og anlæg.

Vesterålen er i dag en godt fungerende region med nesten 30.000 innbyggere, hvor de fleste bor i byer og tettsteder: Andenes, Sortland, Myre, Stokmarknes, Melbu.  Noen bor også i stille grender, og det er lys i flere av dem. Mellom ytterpunktene er det 14 mil, og regionen gror sammen, om ikke fysisk,  så i alle fall mentalt; vesterålsfølelsen har gode kår.

Men prestene vil altså likevel ikke hit frivillig. Lederskribent Odd Rikard Olsen skriver klokt om dette, men jeg vil likevel måtte arrestere ham nettopp når han skriver om beordringen. Det står skrevet i lederen:

I dansketida skulle en prest ha stelt seg overmåte dårlig i syndig levesett om han ikke skulle slippe unna med annen straff enn å betjene et magert embete i Nordlandene for en tid.

Det den gode Odd Rikard ikke vet, er at han her på det nærmeste fornærmer halve Vesterålen. For 400 år siden kom presten Anders Pedersen Brøndlund fra Brønderslev på Jylland til Dverberg på Andøya. Der overtok han både prekestolen og ektesenga (heri inkludert presteenka). Anders var en produktiv kar, og la dermed grunnlaget for å bli  seks ganger tippoldefar til undertegnede og tusener av vesterålinger. Presten på Dverberg ble prost for Lofoten og Vesterålen, og hva angår det syndige, som herr Olsen er innom, vil jeg referere til hva herr Petter Dass skriver om Anders Pedersen Brøndlund i Nordlands Trompet:

Hans rykte, det står med det beste.

Intet mindre…og her er dagens leder i Harstad Tidende:

 

Bare ikke nordover

For mange av kirkens folk vender det døve øre til Guds kall om å gjøre tjeneste her i nord.

        Biskop Per Oskar Kjølaas i Nord-Hålogaland karakteriserte prestemangelen som historisk i sin tale ved inngangen til kirkeåret.

Tromsø-bispen kan ikke huske at bemanningssituasjonen har vært så prekær noen gang tidligere i løpet av hans 30-årige tjenestetid i Nord-Hålogaland.

I øyeblikket er 15 prestestillinger ledige i det nordligste bispedømme. I år har opptil 17 prestestillinger stått ubesatt samtidig.

Også i det andre nordnorske bispedømme har situasjonen vært vanskelig – og er det fortsatt. I en artikkel for noen måneder siden reflekterte soknediakon Ingrid Bergquist i Hadsel rundt spørsmålet om det kirkelige kall med utgangspunkt i situasjonen i egen menighet og en sangtekst fra 70-tallet.

Den handlet om det fenomenet at mange opplever Guds kall til tjeneste i kirken, men de vil «bare ikke nordover, bare ikke nordover».

Etter biskop Kjølaas beskrivelse er sangteksten like aktuell i dag som den var da den ble skrevet.

– Er det slik at Gud ikke kaller noen til virkelig å følge ham, der han trenger deg og meg. Eller er det sånn at Gud ikke bryr seg særlig mye om oss som bor i Nord-Norge, spurte diakonen fra Hadsel – og besvarte sitt spørsmål med nei. Forenklet sagt er det ikke Guds kall som mangler, men hans tjenere som mangler viljen til å følge det.

Nå er det ikke noe nytt at de feitere kall lokker sterkere. Slik har det alltid vært. I dansketida skulle en prest ha stelt seg overmåte dårlig i syndig levesett om han ikke skulle slippe unna med annen straff enn å betjene et magert embete i Nordlandene for en tid.

Kirka er også forandret. Av det store flertall oppfattes den som en av samfunnets serviceinstitusjoner, som betjener familiene ved de store anledninger fra dåp til død.

Prestene påvirkes også – og føyer seg på den måten inn i rekken av andre akademikere og spesialister som finner de sentrale og urbane miljøer mer attraktive.

Kirka har også tatt konsekvensen. Nå er det innført en signeringsbonus for dem som inngår avtale om å bli to år som sokneprest i menigheter som sliter med å få besatt stillinger. 80.000 kroner er bonusen, men den er ikke spesielt attraktiv. For eksempel har prosten i Vadsø i halvannet år fristet med det, uten å få noen på kroken.

– Jeg vet at Gud ikke har glemt oss i nord, for han har skapt også oss. Derfor nekter jeg å tro at Gud ikke kaller prester til tjeneste i Nord-Norge, var hjertesukket fra diakonen i Hadsel.

Men hva hjelper vel kallet når prestene ikke hører.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: