Obama-koden

torsdag 10. desember 2009
 

TALEMESTER OG FREDSPRISVINNER: Barack Obama. Han behandler sine tilhørere som venner: Vi er her sammen!

For en type! Men amerikansk, ja svært amerikansk. Og han snakker som en prest, nei, som en baptistpastor.

Sånn hadde vi kanskje reagert dersom Barack Obama hadde holdt 17. mai-tale på torget i Harstad eller julaftenpreken i kirken.

Hva er det med Obamas taler som griper oss? Mange har analysert talene hans. Alle er de enige om at Obama har en helt særegen utstråling som det er ingen andre gitt å nå. Men de er også samstemte om at det går an å lære av det håndverket som blir utført.

Retorikk-professor Jens E. Kjeldsen har skrevet den beste taleanalysen av Obama jeg har funnet så langt (her!).  Han mener  Obama har fremragende evner til å oppsummere tingenes tilstand, til å artikulere en visjon og en drøm som kan inspirere, og til å finne nyskapende og dristige midler for å gjennomføre visjonen sin.

Og Obama bruker alle de tre elementene fra retorikken: Logos (saklige argumenter), ethos (moralske argumenter, troverdighet) og pathos (følelser). Han har til nå prioritert den følelsesmessige argumentasjonen. Den virker, men gir samtidig størst fallhøyde når de vakre ordene skal møte den virkelige verden.  

Obamas personlige fremtreden er åpen og vekker tillit. Han griper øyeblikket og  situasjonen, tid og sted, og sørger for å inkludere tilhørerne i det budskap han vil presentere.

I bunnen ligger skarp tenkning og argumentasjon. Over der er ordene som skal formidle tankene og gi substans til selve opptredenen.

To språklige virkemidler var spesielt tydelige i takketalen etter valgseieren 4. november 2008:

■ Bruken av tre-punktslister.  Slik innleder han talen sin (min nummerering):

«(1) If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible; (2) who still wonders if the dream of our founders is alive in our time; (3) who still questions the power of our democracy, tonight is your answer.»

Teknikken gjentas: Tre punkter som avsluttes med en konklusjon. Det fremstår som logisk.

Trepunktslisten kjenner vi fra de gamle mestere som Cæsar: Jeg kom, jeg så, jeg vant. På latin blir det også med bokstavrim: Veni, vidi, vici.

Vi husker også teknikken fra den norske statsråd i nyere tid som har vært dyktigst til å formulere seg (ved siden av Jan P. Syse), Gudmund Hernes. Hva sa han da den første kvinnelige biskop ble utnevnt? «Tiden er moden, anledningen er her, beslutningen er fattet.»

Se deler av Obamas takketale her: dagbladet.no

Les takketalen her: marketwatch.com

■ Den svenske journalistprofessor Olof Lagercrantz skrev i boken «Kunsten å lese og skrive»: Det er rytmen det kommer an på.

Det er det, og det vet Obama og alle presidentens kvinner og menn. Han lager musikk med kunstpausene og variasjonen i tempo og styrke. Gjentakelser av nøkkelord blir til refrenger.

Taler er ikke bedre enn deres substans. Det er budskapet som teller, men formen kan løfte innholdet frem.  Det skal vi merke oss når Obama i dag holder sin takketale i Oslo. Og vi kan også notere oss at Obama har pugget det rådet som er å lese i enhver lærebok for presentasjoner:  Innledningen og avslutningen er viktigst.

Og hvordan ville så 17. mai-talen i Harstad ha startet etter oppskriften fra seierstalen? 

Hvis det er noen der ute som fortsatt tviler på at Norges frihet og selvstendighet er et gode, som fortsatt undrer seg på om ideene fra 1814 er levende, som fremdeles spør om styrken i vårt demokrati, da kan vi si at at dagen i dag gir svaret.

Så må det nødvendige spørsmål stilles: Hadde ord som disse også grepet og beveget et norsk publikum?

Én kommentar to “Obama-koden”


  1. […] har jeg tidligere dvelt ved Barack Obama som talekunstneren og retorikeren (kan leses i reprise her!). Det er også betydelig oppmerksomhet om måten presidenten og hans kvinner og menn informerer og […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: