Vask hendene, gutt

mandag 7. desember 2009
 

Doktor Ignaz Semmelweiss oppdaget hvordan barselsfeber hadde en sammenheng med hygiene ved Wiener Algemeines Krankenhaus i 1846.

 

Mannfolkene i Tromsø kunne definitivt ha trengt en doktor Semmelweiss. Det er ikke sikkert vi er bedre i Harstad.

Svineinfluensaen har i alle fall lært oss én ting: Grundig håndvask er det beste botemiddelet for å unngå  å spre smitte. Nå ser det ut til at pandemien tar juleferie. Forhåpentlig opprettholder vi de gode vaskevanene våre, skjønt det er lett å være pessimistisk.

Det ble gjennomført observasjoner i en restaurant for noen år siden. Jeg er redd for at den lå i Tromsø. Forskerne oppgave var å finne ut om vi vasket hendene etter å ha vært på toalettet. Og ja: Damene er flinke.  Nærmest alle som en bruker de såpe og varmt vann etter å ha gjort det absolutt nødvendige. Så var tallene desto mer deprimerende for oss mannfolk. Over halvparten av oss gidder ikke å vaske oss.

Er det bedre i Harstad? Neppe.

Her ville ha vært store oppgaver for doktor Semmelweiss,  den ungarske  legen som oppdaget hvordan barselsfeberen hadde sammenheng med dårlig hygiene på sykehuset. Han registrerte at barselfeber opptrådte bare sjelden i avdelingen hvor det var jordmødre som hadde kommandoen. Der hvor leger og legestudenter var til stede, fikk mange av mødrene barselsfeber. Grunnen var at jordmødrene pleide vaske hendene. Legene og deres studenter nektet å bevege seg ned på et sånt nivå; de var akademikere, må vite. Derfor spredte legene og medisinerstudentene smitte i avdelingen.

Semmelweiss’ funn og budskap har gyldighet den dag i dag. Norske Kvinners Sanitetsforening har sågar laget et utmerket nettsted om saken. Mye bra her:   Rene hender.

…et svineinfluensa-apropos: Jens Bjørneboe skrev i 1968 et strålende teaterstykke om doktor Semmelweiss. Den ytre handling var kampen for håndvask og hygiene, men det underliggende budskap for Bjørneboe var det antiautoritære. Semmelweiss kjempet en enslig og ensom kamp mot samfunnets medisinske autoriteter. Noen  mener at norske myndigheters vaksinasjonsprogram mot svineinfluensa er et autoritært overgrep, og vil gjerne plassere seg selv i Semmelweiss’  rolle som den som heroisk står alene mot samfunnets øvrighet.  Jeg er uenig.  Vaksinasjonsprogrammet er et velvillig tilbud til den norske befolkning, fundert på den best mulige kunnskap som finnes. Og mer:  Det er ikke snakk om å tvangssprøyte oss. Vi gis en mulighet, men blir ikke beordret inn i vaksinasjonslokalene. Det er opp til hver og en av oss å ta en beslutning, ut fra en vurdering av hva som er best for oss selv og vår neste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: