Julebord på svensk

søndag 6. desember 2009

Sild!

KIRUNA: Ferrum Scandic Hotell var smekkfullt i helga; av norske langrennsturister og svenske julebordgjester.

– Det blir nok bare sild, sa Roger Trøite fra Kanebogen da vi skulle inn i restauranten.  Han var på skisamling også for ett år siden. Han er ikke spesielt begeistret for sild, han heller. Jeg fryktet det verste.

Svensje nisser serverer gløgg

Det gikk bedre. Jo, her var sild av alle mulige slag, sursild, tomatsild, karrisild, pepperrotsild, sherrysild, sennepssild, og her bugnet av knekkebrød i flere varianter og kjøttbullar. Det så ut til at de norske gjestene foretrakk mer kjente pålegg pluss en kjøttrett som kanskje var ribbe, alt til lyden av en serie svensktoppslagere presentert av dansebandet «Brandon».

"Brandon"

Dessertbordet var rikholdig, inkludert en gigantbolle barnetv-godt.  Jeg smakte noe som så ut som fiskegrateng eller en litt mislykket eplekake. Smaken vil jeg si var 80 prosent eplekake, 20 prosent fiskegrateng. Fremtredende desserteksperter ved bordet mitt sa at det var semulegrynspudding.

Selskapet var hyggelig. Jeg var altså en av skielevene på teknikkurs. Instruktører var trioen Alf Martin Jakobsen (Harstad), Jan Erik Reinås (Evenskjer) og Idar Edvardsen (Bjerkvik). For 35 år siden var de sammen et fryktet stafettlag for Grovfjord IL.

Idar var i sin tid kjent som rekordholder i lysløypa i Folkeparken i Harstad, inntil Ivar Formo tok bestenoteringen.  Men det hendte også at Idar satte Formo på plass. Under NM på ski i Kirkenes i 1975 ble Idar nummer fire, på plassen foran Formo, som året etter ble olympisk mester på den samme distansen. Vant i Kirkenes gjorde Oddvar Brå.

Under teknikksamlingen ble Idar trukket frem for å demonstrere diagonalgang slik den skal gjennomføres optimalt. Det ser lett ut, men er vanskelig å kopiere.

– God mårran, sa resepsjonsdamen i hotellet søndag.

– God mårran, svarte jeg.

Så lenge, i halvannet døgn,  varte altså norsk selvtillit og tro på at hotellansatte i Kiruna forstår norsk.

PS Kursdeltakerne har bedt meg presisere at alle hadde stor fremgang i løpet av helga, og at videoanalysen av diagonalgangen vår søndag demonstrerte et helt annet nivå enn lørdag. Det er herved bekreftet.

LANGRENNSJULEBORD: Edel Henriksen (fra venstre), Alf Martin Jakobsen og Idar Edvardsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: