Vi som hater og/eller elsker Oslo og/eller Tromsø

fredag 4. desember 2009
Teatersjef Iren Reppen i Tromsø tok «et harmdirrende oppgjør» med Oslo-eliten i sommer. Nå får hun tilbake med samme mynt – fra Svolvær.
 
Harstads teatersjef ved Hålogaland Teater skrev i sommer en kronikk i Aftenposten. Der tok hun – som det heter – et oppgjør med «Osloelitens kjendisfikserte snobberi og anmelderkorpsets manglende lyskastere på periferiens glitrende kulturliv». Som fersk sjef for Nord-Norges største kulturinstitusjon hadde Reppen fått føle hvor vanskelig det er å slippe inn porten i hovedstadsredaksjonene.
Reaksjonen er kommet, ikke fra Oslo, men fra Lofoten.  Forfatter og skribent Lena Amalie Hamnes mener Reppens utspill kan legges i skuffen for det hat mot Oslo som finnes i byer som Tromsø, Bodø og Trondheim.
– Sett fra kaikanten i Svolvær blir det noe ufrivillig komisk når representanter for akademia og kultureliten i Tromsø og Trondheim i fullt alvor sturer over at den ‘urbane og kulturelitistiske snobben’ i Oslo ikke vier dem nok oppmerksomhet, skriver Hamnes i en fornøyelig kronikk i Aftenposten lørdag 28. november. 

Iren Reppen: Snurt på Tromsø (og distriktenes) vegne.

– For hva er vel mer urbant, akademisk og navlebeskuende enn nettopp Tromsø, spør hun retorisk, for dernest å bekrefte den oppfatningen som mange i  landsdelen deler: Vi elsker Tromsø!

 – Tromsøs lett selvsentrerte nordnorske overlegenhet er en av mange grunner til at jeg elsker ishavsbyen! Jeg gleder meg over at byen kan tilby en uvanlig rik miks av kultur, natur og urbane inntrykk. Det samme kan jeg si om Oslo, skriver hun.

Lena Amalie Hamnes understreker så at det ikke finnes én nordnorsk identitet, og at det bærer helt galt av sted dersom Tromsø og Bodø alene får definere det «nordnorske».

Samfunnsviteren Stein Rokkan var en av få norske akademiske verdensstjerner. Rokkan fra Vågan vokste opp i Narvik. Hans fremste bidrag til samfunnsvitenskapen knyttet seg til den betydning sentrum/periferi-dimensjonen har for meningsdannelsen. Og det må være lov å tilføye: Det finnes ikke ett sentrum og én periferi.  De fleste byer og steder tilhører begge kategorier.

Verden begynner der vi bor, det er derfra vi alle tegner sirkler. Her i Harstad er vi ganske få, og de som er mange, er langt unna. Derfor er vi i de ytterste sirklene for de flestes øvelser med passeren.  Det trenger ikke være noe dårlig sted å være.

Les mer om Reppen, Hamnes, Tromsø og Svolvær i Harstad Tidende lørdag.

3 kommentar to “Vi som hater og/eller elsker Oslo og/eller Tromsø”


  1. Det er slettes ikke rart at dette er en av de raskest voksende bloggene. Folk ser kvalitet når de har den på netthinna.

  2. Enig Says:

    Redaktøren skriver fabelaktig godt. Dette er bra, Mr. Michaelsen!


  3. […] I fjor sommer dro Reppen  i gang en sentrum-periferi-debatt ved å dundre løs på hovedstadsavisenes kulturjournalistikk. Hun spissformulerte påstander om at avisene i Oslo er late, selvopptatte og bare opptatt av å fortelle hva som skjer i den uinteressante og kjedelige småbyen Oslo. Hennes såkalt harmdirrende oppgjør med Oslo-eliten førte for øvrig til at hun fikk tilbake med samme mynt – fra Svolvær. – For hva er vel mer urbant, akademisk og navlebeskuende enn nettopp Tromsø, spurte forfatter og skribent Lena Amalie Hamnes.   (Les desember-blogginnlegget om Hamnes og Reppen her!) […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: