28. november og Peer Gynt

fredag 27. november 2009

Jo,  morgendagen innebærer et aldri så lite jubileum. Spørsmålet som må stilles, er dette: Hva synes vi egentlig om Peer Gynt?

Henrik Ibsens storverk fra 1867 er et lite stykke Norge. Derfor har «Peer Gynt» har hatt fast plass på pensumlister i norsk skoleverk til alle tider etter utgivelsen.  Peer blir gjerne fremstilt som en gøyal kar, en Espen Askeladd, en variant av typer som Alexander Rybak og Petter Northug.  Det er til og med innstiftet en egen Peer Gynt-pris, som er tildelt mang en kjernekar og -dame.

Så var det neppe Ibsens hensikt med dramaet å skryte av den norske væremåten. «Peer Gynt»  er en ramsalt kritikk av norsk dobbeltmoral. Peer nøyde seg ikke med  «å være seg selv».  Han var ikke bare den morsomme eventyreren, men også den kyniske livsløgneren som levde etter trollenes ordspråk om «å være seg selv nok» – det vil si å leve som absolutt egoist eller egosentriker. Først meg selv, så meg selv og så meg selv. 

Professor Vigdis Ystad har skrevet en interessant artikkel om dette.

I morgen er det 15 år siden EU-avstemningen, og hvorfor leder fortsatt nei-siden overlegent? Det har med Peer Gynt å gjøre. Harstad Tidende skriver på lederplass i dag:

15 år siden sist: Vi er rikere, feitere og enda mer tilfreds med oss selv.

Vi er oss selv nok. Vi fortsetter med det så lenge oljen gjør oss til en økonomisk stormakt. Et slikt land går ikke uten videre inn i partnerskap som stiller krav.

Vigdis Ystad skriver i artikkelen jeg nevnte ovenfor,  at Henrik Ibsen var skeptisk til å la «Peer Gynt» bli oversatt til tysk. Han mente at boken så til de grader var knyttet til den norske tenkemåten som vi nordmenn er rammet av.

 La meg tilføye: Den gang og i dag.

Tittelsiden i manuskriptet til Peer Gynt. Kilde: http://www.ibsen.net

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: