Urinnvånere og urin

tirsdag 24. november 2009

Vi har mistet Lars Sponheim. Torgeir Trældal fra Narvik kan bli en finfin erstatning.

Fremskrittspartiets ferske representant fra Nordland har på få uker markert seg sterkt i Stortinget, foreløpig primært i Stortingets spørretime, der han allerede har rukket å plage landbruks- og matminister Lars Peder Brekk med 13 spørsmål. To av dem har gitt Trældal en posisjon som en frodig og frisk representant:

Han leser aviser også, det er jeg glad for, og med kort vei fra avisen til Stortingets talerstol. Mandag 9. november 2009 leste Trældal Nationens oppslag om at miljøtrusselen fra økende nitrogen- og fosforutslipp kan minskes kraftig dersom jordbruket i framtida tar i bruk urin fra mennesker som gjødsel, og han lurer på hva landbruksministeren vil gjøre med det som renner ut av hver eneste nordmanns lille fremskrittsparti.

Hver voksen person produserer 400-500 liter urin per år. Det er nok gjødsel til å produsere 200 kilo hvete, som igjen gir 350 brød. Thomas Cottis, høgskolelektor ved Høgskolen i Hedmark, uttaler: «Urin fra norske folk er nok til å gjødsle hele det norske kornarealet hvert år.»

Trældal er opptatt av mer, for eksempel den norske urbefolkningens kjernenæring, og ingen må se bort fra at narvikværingen her har fått et tips fra sin partikollega Per-Willy Amundsen på den andre siden av fylkesgrensen mot Troms.

 – Bønder må kunne skyte rein som går på innmark og ødelegger avlinger. Hvis ikke ministeren i løpet av januar tar fatt i denne saken, så vil Frp fremme konkrete lovforslag for å beskytte bøndene og deres næring. Vi vil vurdere å gi bønder lov til å skyte ned rein som for eksempel går løs på en potetåker, sier Torgeir Trældal til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

 Statsråden selv er uenig. Han sier til NTB at Trældal og Frp opptrer særdeles uklokt og uansvarlig.
 – Frp spiller på fordommer som ikke har bakgrunn i den konkrete konflikten i Alta, sier Brekk, og vi må kunne anta at Trældals spørretrang vil gjøre det nødvendig med ytterligere en politisk rådgiver i Landbruksdepartementet, sånn at statsråden får utarbeidet svar på alt det Trældal undrer seg over her på jorden.

Frodig? Ja visst.

Så drister jeg meg likevel til å  formidle videre et råd fra en annen frodig stortingsrepresentant, Jon Leirfall. Senterpartiets høvding fra Trøndelag skrev det følgende i en bok hvor han med skrått blikk kommenterte EF-striden i 1972 og daværende statsminister Trygve Bratteli, som stilte kabinettspørsmål i EF-saken:

 Tenkt burde Tryggve

gjort før han tala.

Trugsmål om tvang

vil tvilen auke,

trygt eg stolar på

tenksame trælar.

Men i all hovedsak må vi si at Torgeir Trældals inntog blant landets fremste folkevalgte er til å bli glad av. Jeg har selv aldri hatt fornøyelsen av å møte ham, men passerte kontordøren hans i øverste etasje i rådhuset i Narvik den gang han var opposisjonens leder der. Jeg kunne da konstatere at FrP er tilbake der de var språklig. Klassisk har vi i pressen hatt mye glede av å harselere med politikere fra FrP som har stilt krav om bedre «nårsk kunnskaper» hos våre innvandrere. Dessverre har det vist seg at en ny generasjon FrP-politikere, for eksempel nevnte Per-Willy Amundsen, skriver litt bedre og med færre feil enn lærere over 40 år, og mye bedre enn de som er yngre.  Med Trældal er FrP tilbake der partiet var. Kontordøren hans i Narvik hadde et skilt påskrevet tittelen «oposisjonsleder».

 PS Jeg er fersk blogger, men har nå forstått det dithen at blogger gjerne skal handle om mat, mote eller sex. Jeg lover å komme tilbake til minst to av disse tre temaer i nær fremtid. Følg med!

Torgeir Trældal er opptatt av det som fosser, pipler og renner ut av nordmenns fremskrittsparti. Foto: Fremskrittspartiet

Én kommentar to “Urinnvånere og urin”

  1. Frank Steinsvik Says:

    Redaktøren kan føye til konspirasjonsteorier til listen over obligatoriske bloggtemaer. Forøvrig synes jeg du er noe slem med frepperne. Opptil flere blant representantene og i rådgiverkorpset leser faktisk bøker i smug. Jeg har selv møtt flere av dem som var vel bevandret i klassikere som Morgan Kane, Clay Allison og Sven Hazel. Forøvrig er det urettferdig at partilederen Siv Jensen og partibyggeren Carl I. Hagen latterliggjøres fordi de har skrevet flere bøker enn de har lest. Urettferdig fordi det er all mulig grunn til å tro at dette også gjelder tidligere AP-statsråd Torbjørn Berntsen.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: