Bør vi forby fargefjernsyn?

mandag 23. november 2009

Den franske regjeringen vil forby mobiltelefoner i barne- og ungdomssskolen. Kan man ikke like gjerne forby fargefjernsyn i hjemmene, internett og brødbakemaskiner?

Nei, det er ikke behovet for ro i klasserommet som har beveget de franske myndigheter til å ville nekte barn og ungdom å ta med seg mobilen på skolen. Det kan naturligvis også skyldes at fransk skole ikke sliter med spetakkel i klasserommene. Autoritetsangsten der i gården er fortsatt på norsk 1950-tallsnivå, med de fordeler og ulemper sånt innebærer.

Det er angsten for mobilstrålene som gjør at franske skolemyndigheter nå vil verne barns uferdige kranier. Jo, vi har hørt argumentene før; under forslaget ligger en grunnfestet skepsis til teknologisk utvikling.  En slik skepsis har lange tradisjoner. For eksempel ble det lenge advart mot fjernsynets angivelig farlige virkninger på barn og ungdom, og det var ikke innholdet i TV-programmene som ble betraktet som bekymret; det var strålene fra skjermen.

Dessverre har jeg også selv tilhørt definitivt teknoloigifiendtlige organisasjoner som var mot fjernsyn da det kom, og senere ble grunnleggende kritisk til innføring av fargefjernsyn. For hva kunne ikke slikt føre til av fordervelse og kjøpepress på lettlurte nordmenn?  

Faktisk er det sånn at Stortingets vedtak fra 1971 om prøvesendinger i farger fortsatt gjelder. Stortinget har aldri formelt vedtatt fast innføring av fargefjernsyn.  Akkurat det bekrefter regelen at ingenting blir så permanent som en midlertidig ordning – men demonstrerer også vår redsel for det nye og moderne. Er det en sunn angst, eller er den angstbitersk?  

Personlig er jeg i tvil om det er mulig å kunne leve et fullverdig liv i dette landet uten mobiltelefon og tilgang til internett. Så fordervet er man altså blitt.

6 kommentar to “Bør vi forby fargefjernsyn?”


 1. Morsom posting! Selv får den meg til å tenke på en kommunestyredebatt i en Setesdalskommune på syttitallet, hvor kommunestyrerepresentantene lette etter en hjemmel for å forby den lokale bensinstasjonen å selge Coca Cola på kveldstid og i helgene da det kunne brukes som blandevann. Dette var selvfølgelig en av våre mange tørrlagte kommuner i bibelbeltet på sørvestlandet.
  Til det Franske forbudet. Dette er landet som gjennom den Franske revolusjon ga oss forestillingene om «frihet, likhet og brorskap». Vår egen liberale grunnlov av 1814 er et produkt av en utveksling av disse frihetsideene mellom Frankrike og de 13 Britiske koloniene som erklærte uavhengighet fra den Britiske kronen gjennom den Amerikanske Revolusjonen.
  Det sekulære Frankrike har nettopp på grunn av disse ideene en lang tradisjon for normering av fellesarenaer som skolerommet. I Frankrike har man skoleuniform fundert i likhetsprinsippet og for å unngå mobbing. På samme vis har man forbud mot bæring av religiøse symboler i skolen, det være seg hijab, jødisk yarmulka eller synlige krusifiks. Tankegangen er at man i skolen oppdrar borgere til det sekulære Frankrike. Klassetilhørighet, religiøs tilknytning og lignende tilhører privatssfæren og er skolen uvedkommende.
  Følgelig er ikke et mobilforbud spesiellt overraskende selv om begrunnelsen i et føre var prinsipp ut i fra mulige helseskader synes noe unødvendig og ufullstendig. Hvorfor skal man tillate barnene bruk av mobil i skolesituasjonen? Bruk av den er unødig, fremmer forbrukskultur og avundssjuke da den er et statussymbol, hvor den som har en gammel murstein med grønn/gul display er en taper sammenlignet med en som har si en I-phone. Har foreldrene behov for å få tak i avkommet kan de jo ringe skolen slik de gjorde før mobilen ble allemannseie. Så får det så være at ungene derved er avskåret fra å taste i timen, spille på mobilen eller lytte på radio. Det verste av alt kan være at fraværet av disse duppedittene i timen kan føre til en økning av prestasjonene, og det kan da umulig være så ille?


 2. Hei,
  (Tidligere studieleder for FRP, Majorstuen)

  Var det Jagland eller var det ikke det, som fremmet idiotforslaget om å forby farge-TV i Norge.
  Han ville jo også at NATOS lokalradio på Kolsås skulle rettes slik at ingen andre en NATOS ansatte fikk høre radioen, og mye annet surr.
  Det var jo hele 34 stemmer i Stortingets avstemming om fargeTV, hvem var de???

  • baardborch Says:

   Hei selv, jeg kan ikke huske at Jagland foreslo noe sånt, men jeg mener å huske at både KrF og Venstre var sterkt mot farge-TV.

  • Frank Steinsvik Says:

   Jagland ble ikke innvalgt på Stortinget før i 1993, over 20 år etter Stortingsvedtaket om prøveordning av fargefjernsyn ble vedtatt. I den grad han på noe tidspunkt mente noe om dette som AUF leder i Lier i Buskerud når vedtaket ble fattet, så har jeg ikke klart å finne elektroniske spor av det i forbifarten.
   Som Bård opplyser om nedenfor så var det sentrum som var mot fargefjernsyn på seksti og tidlig syttitall. Det vil si KrF, Venstre og selvfølgelig Senterpartiet. Sistnevnte hadde jeg nær sagt selvfølgelig, SP og forgjengeren Bondepartiet har jo tross alt vært mot det meste siste 60 årene, det være seg fargefjernsyn, fjernsyn overhodet, EU-medlemskap, NATO medlemskap, FN medlemskap, medlemskap i Nordisk Råd etc. etc. Listen er nesten uendelig og onde tunger ville nok slengt på fremtiden for sikkerhets skyld.
   Uansett ga voteringen i Stortinget resultatet 92-34 for innføring av prøveordning for 3 år med fargefjernsyn. Dette var et plenumsvedtak fattet av et samlet Storting som på det tidspunktet besto av 150 representanter. Sentrumspartiene utgjorde på det tidspunkt 47 av disse (SP 20, V 13, KrF 14). Da man bruker ordning med innpisker for å sikre likevekt mellom partiene ved fravær fra voteringer, har jeg «vektet» tallene og funnet at ikke alle sentrumsrepresentanter kan ha fulgt partilinjen og stemt mot. Om andre representanter brøt med sine partier har jeg ikke evnet å finne det. Forøvrig er senere kringkastingssjef Einar Førdes ironiske replikk fra selve debatten ubetalelig; «Synda er komen til jorda. Men vi vil ikkje ha ho i fargar.»


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: