Kronidiotene i Gratangen

lørdag 21. november 2009

Per Mathias Høgmo fortalte en historie fra Gratangen kommunestyre på direkte-TV fra en fotballandskap.  Historiefortellingen ble gjenfortalt og rekonstruert i humorprogrammet Golden Goal. I går kåret jeg innslaget til det morsomste på TV i år (se blogginnlegget nedenfor).

Men hvor har Per Mathias Høgmo historien fra?  Henry Høgmo, far til Per Mathias og kjent fra Eldrebølgen hos NRK for noen år siden, skulle bidra med diktopplesing da 1000 harstadværinger var samlet for å markere Eldredagen i Harstad kulturhus 1. oktober. Det var i mitt lodd å sy forestillingen sammen, og da jeg snakket med Henry på bakrommet like før vi skulle scenen, spurte jeg ham om hva som egentlig skjedde i Gratangen kommunestyre.  Jeg fikk vite litt da, og mer da jeg ringte Henry i går. Han forteller:

– I 1959 gikk jeg ut av lærerskolen og var blitt gift med Gerd fra Farsund. Nordover tok vi kystbåten fra Oslo til Bergen og derfra og heim til Sørreisa skulle vi ta hurtigruta. Gerd er glad i å løse kryssord, og i Trondheim kjøpte hun VG. Et av spørsmålene i kryssordet var: Hva består Gratangen kommunestyre av?

– Og hva var løsingsordet?

– Idioter!

Ja vel.

– Noen år senere flyttet vi fra Sørreisa til Gratangen for å jobbe som lærere. Da fikk jeg en anledning til å spørre skoleinspektøren om opptrinnet. Det var slik at det var vedtatt at Gratangen skulle få egen distriktslege med kontor i Gratangsbotn, men et mindretall hadde anket saken inn for Fylkesmannen. Da saken skulle behandles på nytt i kommunestyret, var distriktslegen i Ibestad kalt inn som ekspert.

-Talefør?

– Ja, og det var alle. Og han var en hissigpropp. Det var han som sa ordene: «At kommunestyret i Gratangen består av idioter, det visste æ, men at de består av kronidioter, det hadde æ ikkje trudd.»

– Men han fikk svar på tiltale?

– Ja, en frittalende ishavsskipper, rutinerte gamlingen,  ga beskjed: «Nu har vi lest skriverian i Fremover og i Harstad Tidende at vi måtte se og  få oss mentalundersøkt. Og nu har vi fått det. Og det attpåtil gratis!»

– Men VG, Henry, hvordan kunne et opptrinn i kommunestyret i Gratangen i 1953 havne som løsingsord i kryssord i Verdens Gang (som vi kalte avisen før)?

– Det har seg nok sånn at VG leste lokalavisene, og hadde klippet fra referatet fra møtet i Harstad Tidende.

Så sånn går historiene, de moderne eventyrene: Fra kommunestyret i Gratangen til Harstad Tidende, til VG, til gjenfortelling og latter i samfunnshus (der også den unge Per Mathias er til stede for å høre pappa Henry snakke), til fotballstudio hos TV3,  til humorprogrammet Golden Goal hos TV2. Og ble det årets morsomste? Utvilsomt.

Lyst til å se det én gang til? Se her!

FORTELLER HISTORIEN BAK HISTORIEN: Henry Høgmo fra Gratangen. Foto:Harstad Tidende

2 kommentar to “Kronidiotene i Gratangen”

  1. Eirin Says:

    He he, har sett og ledd godt! 😉

  2. Frank Steinsvik Says:

    Idiot er et ord som kommer fra gresk ἰδιώτης, (idiōtēs), «en person uten yrkeskunnskaper eller en vanlig innbygger», fra ἴδιος (idios), «privat, en persons egen». På latin er ordet idiota, «ordinær person», kommet fra vulgærlatin og betyr «uutdannet eller uvitende person». Dets moderne betydning og form stammer tilbake fra mellomengelsk rundt året 1300, og kom fra gammelfransk idiote («uutdannet eller uvitende person»). Det relaterte ordet idioti stammer tilbake til 1487, og kan ha blitt analogt modellert etter ordene profet og profeti.
    I Platons «Staten» brukes begrepet til å betegne en person som ikke har peiling på politikk. Sist jeg sjekket var tilstedeværelsen av idioter ikke bare et fenomen i Gratangen kommunestyre når man tar et kjapt overblikk over kommunestyrene i Sør-Troms regionen.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: