La elva leve

onsdag 18. november 2009

Forfatteren Tor Åge Bringsværd fyller 70 år omtrent på denne tiden, og jeg kommer til å tenke på hans novelle om mannen som samlet på 1. september 1972.

Novellen handler  om en mann som forsøkte å forstå en dato, og rent praktisk dreide det seg om å samle alt tilgjengelig materiale om akkurat 1. september 1972.  Oppgaven var vanskelig, og papirmengden vokste bokstavelig talt mannen over hodet.

Novellen gjorde inntrykk på meg den gang, men hvordan ville det ha vært i dag? Jobben ville ha vært uoverkommelig, aldeles umulig, dersom vi for eksempel skulle ha samlet all tilgjengelig informasjon om 18. november 2009. Det er naturligvis den digitale revolusjonen som utgjør forskjellen. Et amerikansk analyseselskap kåret informasjonsoverflod til årets problem i 2008, og mengden av tilgjengelig informasjon har senere bare vokst.

Ifølge Teknisk Ukeblad skal verden neste år produsere 1000 milliarder gigabytes med digital informasjon. Det tilsvarer én zettabyte, lærer jeg, eller sagt på en annen måte: 72 stabler av den seneste Harry Potter-boka fra jorda til sola.

Dugnadsprosjektet Wikipedia har nå vokst til 14 millioner artikler, og la oss si at du har lyst til å lese alle. Hvor lang tid tar det? Dersom du leser 100 artikler i døgnet (for eksempel ved å lese fem artikler i timen i 20 timer, og så sove i fire timer), vil det ta 140.000 dager. Det tilsvarer 383 år.

Og verre er at innimellom må du få unna eposten på jobb og privat, du må skufle unna henvendelser om støtteaksjoner på Facebook, du må lese etpar aviser hver dag osvosv.

Finnes det håp her?  Jo, det finnes en betinget trøst.

Trøsten er at vi ikke lenger skal si at mengden av informasjon er en statisk mengde bøker i en bokhylle, men en stri Amazonas av en elv som renner forbi oss. Det meste får bare renne, noen ganske få ting griper vi fatt i.

Betingelsen er at vi må være i stand til å skille mellom det som er verdiløst og verdifullt, og det krever noe så håpløst gammeldags som kunnskap, som er noe ganske annet enn løsrevet informasjon.

Det er i alle fall liten grunn til å tro at det går an å kontakte sekretariatet for internett og si at det var gøy så lenge det varte, men nå slår vi det av…….skjønt noen prøver å innbille oss det også: The end

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: