Novembermørket

onsdag 18. november 2009

Det var en dunkel ettermiddag i november for snart 30 år siden. Jeg startet bilen, skulle bare kjøre noen ganske få kilometer.

Temperaturen lå og vaket rundt nullpunktet, novembermørket hadde brått satt inn,  og jeg tenkte på alt og ingenting da jeg så noe som lyste langs høyre veikant der fremme.

Jeg blinket, la meg langt til venstre på veien siden ingen biler var å se imot. Brått oppdager jeg noe også langs venstre veikant. Jeg hiver meg på bremsene. Bilen rykker og napper, og jeg må stanse helt opp for ikke å kjøre på det svarte som beveger seg langs kanten. Jeg klarte å stanse fire-fem meter unna, og jeg ser det er en dame som går der. To venninner på sparketur. På høyre side den ene med refleks, på venstre siden den andre uten.

– Jeg så deg ikke. Du må huske å ta på deg refleks neste gang, sier jeg.

– Det skal jeg, svarer hun.

Det ble det siste hun sa. Det ble ingen neste gang.  En time etter nesten-ulykken jeg selv var innblandet i, kom jeg forbi åstedet i motsatt retning. Der var politi og ambulanse og redningsbil. Damen uten refleks var påkjørt. Hun hadde dødd momentant.

I retten kom det frem: Den tiltalte sjåføren hadde sett baklysene mine. Det gikk bare 30-40 sekunder fra damen uten refleks hadde snakket meg meg til livet fikk en brå slutt.

Sjåføren ble frifunnet.

Refleks: Den billigste livsforsikring

4 kommentar to “Novembermørket”

 1. Jakob Eitrheim Says:

  En høyst nødvendig påminnelse i disse stupmørke tider. Man kan fristes til å tro at Harstad er befolket av stuntmen. Til stadighet påtreffes både fotgjengere og syklister som gjør seg totalt usynlige. Er de selv klar over hvilken risiko de utsetter seg for?

 2. Eirin Says:

  En veldig sterk påminning, Bård. Julegaven i år til gode venner blir refleks og noe godt til kaffen.

 3. Eva Karlsen Says:

  Tankevekkende…mye viktigere enn å stresse til jul!
  Og jeg fant endelig ut hvordan jeg kunne kommentere her…det var desverre blitt borte på min side,dvs det blå feltet var ikke synlig…av en eller annen irriterende grunn:-(


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: