Snakk ut, Ingerid

tirsdag 17. november 2009

Jeg sovnet til Ingerid Stenvold i går kveld. Hun snakket klart, tydelig og vakkert. Jeg forsto alt hun sa.

NRK strammer inn språkreglene. Nå skal det bli mer normert talespråk i nyhetssendingene – nynorsk eller bokmål. Nynorskfolket gleder seg, det samme gjør Riksmålsforbundet.

Så finnes det faktisk én NRK-medarbeider som kan ødelegge for NRK: Ingerid Stenvold.  Hun overtar som nyhetsanker i Dagsrevyen 1. januar, og hun har søkt sin overordnede Jon Gelius om fortsatt å  å få bruke sin Målselv-dialekt. Til Nationen forklarte hun synet sitt slik i 2007:

Som nyhetsformidler føles det veldig hemmende å måtte snakke et normert språk. Det tilsier at de som snakker østlandsk og vestlandsnynorsk får en stor fordel i formidlingen, siden det er naturlig for dem. Det er neppe tilfeldig at det har vært få nordnorske og trønderske nyhetsstemmer i NRK.

Ingerid Stenvold (31) er fra Finnfjordbotn ved Finnsnes,  og hun bruker den staselige dialekten sin så  gjennomtenkt og konsekvent at vi dialektløse blir aldeles nesegruse. Men hvorfor Målselv-dialekt? Til Troms Folkeblad  forklarte hun saken slik:

Det blir slik når begge foreldrene og tre brødre snakker Målselv-dialekt. Alle mine besteforeldre var eller er døler, og jeg var mye hos dem da jeg var liten, så jeg er tungt forankret i Målselv.

NRK tok opp saken i «Språkteigen» på P2 i går kveld. Der forklarte Stenvold at det ikke er hensynet til henne selv som er grunnen til at hun har søkt om dispensasjon. Det handler om politikk; det er bare seeerne på det sentrale Østlandet som forventer et normalisert bokmål – ingen andre.

Vi må alle uten å blunke forstå det nyhetsankrene i Dagsrevyen sier, og skal kommunikasjonen fungere optimalt, må avsenderen bruke et talemål som er naturlig for ham eller henne.  Derfor må Jon Gelius forstå at normalisert nynorsk eller bokmål vil hemme Ingrid Stenvold når hun skal presentere nyhetene. Og da blir det kunstig og lite troverdig også for seerne.

Et ytterligere tilleggspoeng som styrker Stenvolds sak, er at hun er en av få nordlendinger under 32 år som vet at det finnes flere spørreord enn «kordan».

Søknaden om dispensasjon anbefales innvilget – dog uten å danne presedens for søknader fra for eksempel sogninger som skal på Dagsrevyen.

Ingerid Stenvold snakker Målselv-dialekten slik at alle nordmenn forstår den, ja mer: Setter pris på den.

2 kommentar to “Snakk ut, Ingerid”

  1. Kenneth Says:

    Heisann. Vet du, jeg tror faktisk ikke at seerne på det sentrale østlandsområdet faktisk forventer normert bokmål. Problemet ligger nok mer inne i hodet hos oss andre; vi TROR at det er en stor skare «der sør» som forventer normert bokmål…

  2. baardborch Says:

    Hei Kenneth, tror faktisk du har et godt poeng der!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: