Vil ikke bruke hammeren

torsdag 5. november 2009
I 1997 var han valgkampaksjonist for å endre verden. I går forlot Pål Julius Skogholt (38) posten som fylkesråd i Troms fordi han ikke vil endre den.
Allerede i 1997 drev de fremmeligste og yngste politikerne valgkamp på nettet. Endre Lund Eriksen fra Bodø ønsket seg en fast plass på Stortinget for SV, og med seg på laget fikk han Pål Julius Skogholt fra Stamsund.  Nettsiden de to snekret sammen på gutterommet, ble døpt endreverden.no. Kampanjen lyktes ikke 100 prosent, men Endre oppnådde en varamannsplass for Nordland SV i fire år.

Senere valgte Endre Lund Eriksen skrivekunsten. Han tilhører i dag norske forfatteres elitedivisjon, og er mest kjent som mannen bak bøkene om Pitbull-Terje.

Det var Pål Julius som ble heltidspolitikeren. Han fikk raskt posisjoner i Tromsø og Troms SV med sin klare tale, solide kunnskaper og voldsomme kapasitet. Selv husker jeg ham som student ved en halvårsenhet i journalistikk i Tromsø ved årtusenskiftet. Jeg har ham mistenkt for å være studenten som brukte minst tid på leksene, men det skulle ingen tro ut fra det han presterte.  

Den politiske karrieren gikk én vei, inntil onsdag. Da valgte lederen for Troms SV å gå som fylkesråd for utdanning i Troms.

Politisk redaktør Odd Rikard Olsen kommenterer dette slik i Harstad Tidende i dag (torsdag):

En ekte SV-sjel må vemmes med oppdrag å legge ned skoler. Pål Julius Skogholt klarte ikke lenger å håndtere jobben som omreisende i skolenedleggelser. De siste ukene har det vært en av hovedoppgavene for SVs mann i fylkesrådet i Troms, skoleministeren i Pia Svendsgaards fylkesregjering. Å sette kroken på døra til den videregående i Skjervøy, tradisjonsrike Høgtun i Målselv – og spesielle Skånland videregående ble rett og slett for mye.
Å slåss mot elever og foreldre for å stenge skoler i distriktene, bare for å få et budsjett i balanse, det kler rett og slett ikke en SV’er. SV i regjering har visket ut bildet av den opprinnelige SV’er – men Pål Julius Skogholt bød på et gjensyn med han i går.
Mens de driver sin ministersosialisme nede i Oslo, har SV reist opprørsfanen i Troms. De siste ukers kamp for budsjettbalanse, skal nå bli en kamp for større utgifter: La distriktsskolene leve, er parolen. Pengene finnes på Kari-Anne Opsals veibudsjett, det var dem Skogholt ville ha. Dem fikk han ikke – og sa takk for seg.
– Så skal vi gjere det vi kan i dagene og vekene framover for at skolane ikkje skal bli lagd ned, skrev Paul Julius Skogholt på bloggen sin «

To dikt som ble folkekjære viser ramler inn i hodet mitt, og i alle fall én av dem må Pål Julius ha fått inn med teskjeer som unge i Lofoten i 70-årene: «Bygdevise». Den var  skrevet av faren Jahn Arild, ble innledningen til den nordnorske visebølgen og en av de største slagerne i det distriktspolitiske opprøret den gang:

Kor er hammaren, Edvard, du treng han vel no
når døra skal spikrast igjen?
For i utbygda, Edvard, skal ingen mann bo.
Du skal reise til byen, min venn.

Industrihallen ventar, bruk hammaren godt,
og få sjarken i støa fortøyd.
Det du pusla med, Edvard, det vart altfor smått.
Økonoman’ er dårleg fornøyd.

Dei har avgjort, du Edvard, innpå eit kontor,
at den bygda du bor i skal bort.
Men det kunne du vanskeleg vete i fjor.
Då var val-friar-løftet for stort.»

Med sånt som politisk barnelærdom er det lett å forstå en inderlig motstand mot å legge ned sjarkskolene i Skjervøy, på Høgtun og i Skånland!

Det andre diktet er eldre., fra 20-årene og skrevet av Rudolf Nilsen:

Gi mig de rene og ranke, de faste og sterke menn,
de som har tolmod og vilje og aldri i livet går hen
og selger min store tanke, men kjemper til døden for den.

Pål Julius Skogholt vil ikke bruke hammeren for å legge ned skolen i Skånland. Han er ren og rank og vil ikke selge sin store SV-tanke. I et sånt perspektiv er han vinneren, den som får sympati og positiv oppmerksomhet for sitt mot til å stå staut uten å vike en tomme.

I Oslo, derimot, kompromisser partikollegene fra SV videre i regjeringen,  ikke minst for en strengere asylpolitikk.

Er Pål Julius Skogholt vinneren, eller er han en taper, den resignerte som ikke vil ta ansvar i et rødgrønt land og et rødgrønt fylke hvor sentralpolitikerne gir forventninger som partikollegene ute i virkeligheten ikke kan oppfylle?

Dilemmaet er kjent fra organisasjonsteorien og sosiologien. I 1970 viste den amerikanske forskeren Albert Hirschman hvordan personer kan påvirke en organisasjon med konflikter.  Noen marsjerer ut («exit»), noen protesterer og deltar internt («voice») og andre gjør ingenting eller innretter seg passivt («loyalty»).

Pål Julius Skogholt valgte å si at nok er nok. Han marsjerte ut  – og sa samtidig fra seg de muligheter til innflytelse  det gir å påvirke en regjering innenfra.

3 kommentar to “Vil ikke bruke hammeren”

 1. Steinar Solaas Says:

  Forkjemperne for Skånland videregående må sitte igjen med en kraftig bakrus. Politikerne i de andre partiene i ETS har i sin iver etter å skåre billige politiske poeng kommet i skade for å ikke bare skyte budbringeren, men også sin beste mulige medhjelper.

  Pål Julius Skogholt sa i Harstad Tidende allerede 14. oktober at nedleggingsforslaget var et diskusjonsgrunnlag og pengene må hentes fra samferdsel hvis de ikke skal kuttes i skolesektoren. Signalene til de som ville bevare skolen skulle være klart, men i stedet for å gå i et stille allianse og rolig prosessdialog med fylkesråden, gikk de ut med trommer og basuner.

  Alle har visst at det ikke ville være SV alene som kunne si ja eller nei til fortsatt skole for ETS, men politikere i de andre partiene har hele tida prøvd å fremstille det sånn, de har gjemt seg i buskene og skjøvet SV foran seg. Nå vet vi at Arbeiderpartiet vil legge ned, fylkesrådsleder Pia Svendgår svarer slik på Nordlys’ spørsmål ”Det var ikke aktuelt for Ap å gi etter i skolesaken? – Nei Vi foreslår å legge ned Skjervøy og Skånland for å satse på kvalitet i den videregående.” Hva Høyre og de andre partiene vil lande på vet ingen.

  Og nå må Høyre-ordførerne i Tjeldsund og Evenes nå fram i sitt eget parti i et annet fylke, og AP-ordfører i Skånland må omvende sine partikamerater i Tromsø pluss en fylkesråd fra Harstad. De må bør på et tidspunkt slutte å være aktivister og peke på hvor pengene skal hentes, for det mangler faktisk 30 millioner på skolesektoren.

  De har med sitt utaktiske hardkjør mot SV og fhv fylkesråd Skogholt satt kampen for skolen kraftig tilbake, og i verste fall ødelagt den. Trine Nørstad gjorde i løpet av et ti minutters innlegg på folkemøtet en større og bedre jobb for Skånland vgs enn de politiske amatørene har gjort på flere måneder.


 2. Dette er kanskje meir ein kommentar til Odd Richard Olsen enn andre. SV er like opptatt av at vi ikkje kan bruke meir pengar enn det vi har (altså budsjettballansen) som AP, men vi har andre forslag til inndekning nn det AP har. Det eine er ikkje meir eller mindre økonomisk uansvarleg. Det er ikkje slik at APs økonomiplan er den einaste ansvarlege.

  Forøvrig er det ein spennande både teoretisk og praktisk diskusjon om korleis ein skaffar seg mest makt og innverknad. Det er ikkje gitt at det i alle samanhengar er ved å sitte i formelle posisjonar. Sjølv om det er klart at SV mistar innflytelse over ein god del avgjerder i fylkesrådet. Avgjerder som betyr mykje for folk omkring, treng ikkje det å bety at vi får mindre innflytelse i skolesaka ved å gå ut. Eg vil tru at det er større sjanse for at grasrota i AP protesterer og kanskje får partiet til å snu, når ikkje SV er med på nedleggingsforslaga. Det får tida vise.

 3. baardborch Says:

  Takk for interessante kommentarer fra begge! Ja, det er ikke lett å vite hva og hvordan man oppnår innflytelse. Spørsmålet er aktuelt på alle nivåer fra mikronivå i familiene og foreningslivet til internasjonal storpolitikk.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: