Den nye røykepausen

onsdag 4. november 2009

Vi går ut av året da de såkalt sosiale medier virkelig tok et nakketak på oss. 2,2 millioner nordmenn bruker Facebook, og mange har også begynt å eksperimentere med Twitter og annen moro.

Hva vil skje neste år? David Armano arbeider som rådgiver innenfor digitale medier i et amerikansk konsulentfirma. I en artikkel på HarvardBusiness.org   beskriver han seks trender for sosiale medier i 2010: Her er de tre viktigste:

1. De sosiale medier blir mindre sosiale: Det er mye støy og tull og tant der ute. Derfor vil vi for eksempel prøve å holde oss unna dem som hyperaktivt oppdaterer sin status, men som ikke har noe å melde. Som brukere vil vi bli mer kresne og søke kvaliteter som gir oss noe.

2. Arbeidsgiveren din vil utarbeide regler for bruk av de sosiale medier. Skal du få lov til å bruke de sosiale medier i arbeidstiden? Hvordan skal du kunne opptre?

3. Mobiltelefonen vil bli viktigere for å kommunisere via  de sosiale medier: Det som engang ble kalt røykepauser, vil nå kunne bli erstattet av «Facebook- og Twitter-pauser».

…og velkommen til bloggen min. Her vil jeg skrive om hist og Harstad, om avisen jeg jobber for, om saker vi jobber med og ellers hva som skulle dukke opp i hodet mitt etter observasjoner og refleksjoner eller  noe jeg har lest eller sett.

Kommentarer er velkomne!

9 kommentar to “Den nye røykepausen”

 1. Dennis Scott Bowen Says:

  Hmm. Blogger bør være interessant om det skal fenge. Denne fenger ikke. Det bør også kunne forventes at redaktøren i HT (selv om dette er en lokalavis for uti avmarka) evner å bruke grammatikken riktig.
  Virker i overkant overilt denne bloggen din, herr redaktør.
  overilt: http://www.ordnett.no/ordbok.html?search=overilt&search_type=&publications=2&publications=3&publications=6&publications=20&publications=23&publications=1&publications=5&publications=18&publications=19

 2. baardborch Says:

  Hei Dennis, og takk for kommentar. Jeg skal forsøke å fenge mer etter hvert; har aldri tidligere skrevet blogginnlegg og må prøve meg frem.


 3. Gler meg til å følgje bloggen din vidare. Håper du kan sette i gang nokre spennande diskusjonar her.

 4. Gunnar Arne Finjord Says:

  Hva som fenger og ikke fenger er vel et spørsmål om interesser. Jeg synes dette innlegget er godt og treffer spikeren på hodet når det gjelder bruk av Facebook. Folk vil etterhvert bli lei av intetsigende tøv som publiseres der. Allerede etter noen måneders bruk av Facebook merker jeg at meningsfulle ytringer er mangelvare.

  • baardborch Says:

   Hei, takk for det, Gunnar Arne. Ja, jeg er enig med deg. Det er mye tull og tøys der ute. Statusoppføringer: 20.22: Nå må jeg på do. 20.23: Nå er jeg på do. 20.25: Nå har jeg vært på do. Det gikk strålende.

 5. Annie Kiss Says:

  @Dennis Scott Bowen:

  Du hevder at redaktøren burde evne å bruke grammatikken riktig. Jeg måtte virkelig lese ditt innlegg flere ganger, men inntrykket av dine grammatiske feil ble liksom ikke borte av den grunn. Ikke er jeg redaktør, ei heller norsklærer, ikke engang skribent, men en setning som din;
  «Blogger bør være interessant om det skal fenge.», ville fått merke rødpenna av meg.
  Blogger (flertallsord). Interessant (brukes om èn spesifikk blogg). Det skal.. (et blogg?).
  Arrester meg om jeg tar feil, men i mitt språkøre høres «Blogger bør være interresante om de skal fenge» mer adekvat ut.
  Ha en god dag!

  • DS Bowen Says:

   Du har for så vidt rett i å påpeke mine grammatiske finurligheter. Og du må jo få poeng for det. Men jeg mener at der bør oppfattes en relevant forskjell mellom mine skriverier, og redaktørens skriverier. Han bør, som leder av et skrevet medium, føle behov for å være mer nøye med grammatikken enn hva tilfellet bør være for meg. Poenget mitt forsvinner jo i mine grammatiske feil, som nok mer er en «leif» enn noe annet, men, det virker mot målet med min kritikk.

   For å tilfredsstille, bør jeg kanskje skrive setningen slik at den tilfredsstiller dine krav til grammatikk; » blogger bør være interessante om de skal fenge». «Eller blogg bør være interessant om det skal fenge».

   Forøvrig er det på sin plass og takke for korreksjonen.
   (forøvrig skrives ikke interessant: interresant. min kjære Annie, og fører deg inn i et problem tilsvarende mitt i denne sammenhengen… Går det for fort i svingene med oss som kommenterer, ender vi opp med å gjøre feil vi påpeker hos andre. Fortsatt er redaktørens feil større enn våre, da vi ikke sitter med samme ansvar som en avisredaktør.)
   Godt nyttår Annie.


 6. Den Herren utstyrer med et tastatur og bredbåndstilknytning utstyrer han ikke alltid med forstand og formuleringsevne. Som redaktøren konstaterer ovenfor «spammes» statustrådene ofte ned med trivialiteter som avsenderen ofte publiserer enten ut i fra et ekstremt oppmerksomhetsbehov eller rett og slett manglende nettvett. Heldigvis går det an å «skjule» brukere eller applikasjoner man oppfatter som støy. Med to tenåringssøstre på vennelisten fant jeg frem til funksjonen raskt for å slippe å oppleve meg brydd i fremtidige familiesammenkomster på grunn av FOR mye informasjon som tilligger intimssfæren for en halvgammel verdikonservativ som undertegnede.
  I forhold til yrkeslivet blir det mer og mer vanlig at arbeidsgiver legger seg opp i hva en gjør på nettet. Blogger og Facebook tilligger ikke lenger privatssfæren. Som Stortingsansatt opplevde jeg at foresatte la seg opp i bilder i private album og lignende. Ting jeg opplevde som min privatssfære, noe de mente jeg hadde forsaket ved tilsettingen.
  Selv synes jeg det er et paradoks at noen av de som engasjerer seg mest mot EUs Datalagringsdirektiv synes å være de samme som mest ukritisk deler av seg selv på sosiale medier. Mens de fleste av oss etterhvert har lært seg å gjemme mobilen når man skjenker andre drinken i glasset, synes fremdeles ikke denne varsomheten å ha smittet over til andre sosiale medier.
  Det vi ser på nettet er vel kanskje fullendelsen av demokratiseringen av samfunnet. Facebook og sosiale medier er lavterskelstilbud for folk flest. Nettdebatter er lavterskelstilbud for høyreekstremister og bloggosfæren er stedet for de mer nyanserte betraktninger. Samtidig som dette beriker Det Store Ordskiftet er det ikke nødvendigvis sånn at det bare er til gavn at gud og hvermann bare er et tastatur og en bredbåndstilknytning unna et stort publikum. Alle mulige slags avvikere finner meningsfeller og får sin egen klarsynthet bekreftet i at dem ikke er alene. Autodidakte heksedoktorer får like stor autoritet som professorer med doktorgrader i medisin bare de oppretter siter som fritthelsevalg.no, og politiske avvikere som undertegnede kan raljere ustraffet over hva det nu enn måtte være selv om lokalaviser som HT ikke finner spalteplass til slike dypdykk i psykiatrien.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: